Publicat: 1 Decembrie, 2016 - 11:33
Share

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de către Poliţia Română. Prin faţa tribunei oficiale trec în acest moment 6 motociclete aflate în dotarea Poliției Rutiere. 

În continuare, puteţi urmări autospecialele aflate în dotarea Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale. Prioritatea acestei structuri este diminuarea riscului rutier pe autostrăzile din România. 

Prin faţa tribunei oficiale defilează efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Atribuţiile SIAS sunt centrate pe rezolvarea situaţiilor de criză, ce necesită intervenţia prin metode şi procedee specifice pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoşi sau înarmaţi cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate. 

Urmează autospecialele de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice.

O altă structură de elită a Poliției Române este Institutul Național de Criminalistică. Prin fața dumneavostră defilează acum un autolaborator criminalistic și unitatea mobilă de intervenție în cazul dezastrelor Jeep Rangler Rubicon, cu ajutorul căruia politiştii intervin pentru efectuarea cercetării la fața locului, în teren greu accesibil.  

IGJR

O contribuție deosebit de importantă pentru asigurarea climatului de siguranță națională o au și mijloacele aflate în dotarea Jandarmeriei, necesare îndeplinirii eficiente a misiunilor.
    În acest moment, parada tehnicii auto este deschisă de motocicletele BMW, mijloace de transport rapide şi fiabile, folosite de jandarmi pe timpul misiunilor specifice.
    Urmează Dacia Duster 4×4 şi Autospecialele Volkswagen Transporter, folosite de către structurile de intervenţie ale Jandarmeriei Române. Acestea au capacitatea de a transporta în mod sigur şi rapid, luptătorii, echipamentul de protecţie, precum şi armamentul din dotare. 

    Parada tehnicii Jandarmeriei continuă cu autospecialele OPEL MOVANO 16+1 sunt mijloace destinate transportului operativ al jandarmilor, dotate cu sistem video care permite înregistrarea modului de acțiune pe timpul misiunilor, dar și identificarea ulterioară a persoanelor care au comis fapte antisociale.
       
          În continuare puteți vedea autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT, folosită în executarea misiunilor antiteroriste și a misiunilor internaţionale desfăşurate sub egida UE, NATO sau ONU. Blindatea asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, dar şi împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate. 

    Parada tehnicii auto a Jandarmeriei este încheiată de Autospeciala cu apă ACDP 7000, destinată gestionării misiunilor de ordine şi siguranţă publică, dar folosită doar în situații în care aceasta a fost grav tulburată.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră

Parada Poliţiei de Frontieră Române debutează cu trei autospeciale operative „Volkswagen Passat Variant”, destinate misiunilor de supraveghere a frontierei.

Urmează  autospecialele de teren IVECO MASSIF şi autospecialele de supraveghere cu termoviziune ARTEMIS Land Rover, care sunt un sistem mobil, destinat supravegherii, din poziţii statice, a zonelor de frontieră. Sistemul oferă în permanenţă atât informaţii video în timp real, ziua şi noaptea, privind situaţia din zona de supraveghere, cât şi informaţii cu privire la poziţia proprie şi localizarea exactă a elementelor infracţionale.
 
Poliţia de Frontieră Română îşi încheie defilarea cu trei autospeciale transport efective 8+1 locuri “Volkswagen Transporter Kombi”, care au rolul de a transporta poliţişti de frontieră atât către locurile unde îşi desfăşoară activitatea de patrulare cât şi pentru intervenție.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

Defilarea continuă cu tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte cele mai performante autospeciale de intervenţie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora.
Formaţia de defilare a pompierilor militari este deschisă de MOTOCICLETELE DE INTERVENŢIE SMURD, care deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile din Capitală și sunt încadrate cu paramedici capabili să acorde primul ajutor medical calificat.
Urmează AUTOSPECIALA DE PRIMĂ INTERVENŢIE ŞI COMANDĂ cu gabaritul şi masa reduse, care facilitează accesul pompierilor în spaţiile înguste şi fără afectarea infrastructurii.
Prin faţa dumneavoastră trec acum AUTOSPECIALELE DE STINGERE CU APĂ ŞI SPUMĂ CU CAPACITATE MEDIE ŞI MĂRITĂ destinate intervenţiei la stingerea incendiilor izbucnite în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate şi cu trafic intens.
Acestea sunt urmate de AUTOSPECIALA DE INTERVENŢIE ŞI SALVARE DE LA ÎNĂLŢIMI, destinată intervenţiei la clădiri înalte şi foarte înalte, ce facilitează acțiunile salvatorilor până la înălţimea de 40 metri.
Defilează acum AUTOSPECIALA PENTRU CERCETARE ŞI PRIMĂ EVALUARE în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
Prin faţa dumneavoastră trece acum AUTOSPECIALA PENTRU TRANSPORT PERSONAL ŞI VICTIME MULTIPLE destinată acordării ajutorului medical de urgenţă unui număr mare de persoane şi transportului simultan al acestora la unitățile spitalicești.

Urmează acum AUTOSPECIALA PENTRU DESCARCERARE GREA, utilizată pentru extragerea victimelor accidentelor rutiere.
În acest moment, prin faţa tribunei oficiale trec AUTOSPECIALA DE INTERVENŢIE LA DEZASTRE ŞI ACCIDENTE COLECTIVE care poate fi folosită drept spital mobil la locul evenimentelor, în cazul producerii calamităţilor şi catastrofelor naturale, și CENTRUL MOBIL DE COMANDĂ ŞI CONTROL, destinat coordonării integrate a acțiunilor din teren, în cazul situațiilor de urgență de amploare.
Parada tehnicii pompierilor români este încheiată de CARAVANA „FII PREGĂTIT”, autospecială utilizată pentru pregătirea populației și a personalului de intervenție din inspectoratele pentru situații de urgență. În cadrul acesteia sunt prezentate principalele reguli de prevenire a situațiilor de urgență sau modul de acordare a primului ajutor calificat.

Defilează acum blocul de tehnică aparţinând Serviciului Român de Informaţii compus din două dispozitive.

Primul dispozitiv, de intervenţie contrateroristă, este format din autospeciale de intervenţie contrateroristă cu câte 4 luptători fiecare, o autospecială blindată, destinată echipei de negociere pentru apropierea de zona crizei teroriste şi autospeciala Punct de Comandă, o capabilitate dislocabilă pe teritoriul României, prin intermediul căreia se asigură coordonarea forţelor din teren şi comunicarea în timp real cu reponsabilii din Centrul Național de Acțiune Antiteroristă din cadrul SRI. 

Urmează dispozitivul de intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică alcătuit din două autospeciale de intervenţie cu câte 4 luptători fiecare, pentru evacuarea şi izolarea zonei şi o autospecială de intervenţie pirotehnică, având atașată o remorcă anti-bombă, destinată transportului în condiții de siguranță a dispozitivelor explozive improvizate în vederea neutralizării.
Serviciul Român de Informaţii are capacitatea, la nivel naţional, de a interveni în cazul unor ameninţări cu bombă. 
 Cavaleria

Doamnelor şi domnilor, urmează defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române.
Aceasta este deja o obişnuinţă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională.
Împreună, jandarmi şi cai, execută misiuni de intervenţie pentru menţinerea şi restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi cu prilejul manifestărilor ce implică aglomerări mari de persoane.
Cu o tradiție îndelungată, unde profesionalismul și dăruirea s-au îmbinat perfect, atât caii, cât şi călăreţii jandarmi s-au remarcat întodeauna prin prestanță şi eficiență.

Brigada 30 Gardă

Defilează prin faţa dumneavoastră militarii Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”,  unitate aflată în subordinea Statului Major General. 
Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” este depozitarul şi continuatorul tradiţiilor tuturor unităţilor de gardă, începând cu anul 1860.

Astăzi este singura unitate a Armatei României care  execută  misiuni de ceremonii şi onoruri militare la cel mai înalt nivel.

          Comandantul detaşamentului de onoare este colonelul Bogdan CERNAT.

De la 1 iulie 1860, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat atul de naştere al primei unităţi de gardă, de-a lungul celor peste 156 de ani de existenţă, chiar dacă acestea au fost de nivel batalion, regiment sau brigadă, în toate situaţiile, acestea au fost concepute, în primul rând, ca unităţi luptătoare şi, în al doilea rând, ca unităţi de reprezentare, participând la toate evenimentele majore ale neamului românesc atât în zilele de sărbătoare, cât şi în clipele dramatice pentru ţară. Militarii unităţilor de gardă şi-au demonstrat curajul, tenacitatea şi devotamentul pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independenţă  (1877 - 1878) şi  ale celor două războaie mondiale.
Pentru îndeplinirea oricăror misiuni, indiferent cât de dificile, militarii brigăzii au răspuns întodeauna chemării datoriei. Datorită complexităţii misiunilor brigăzii, doar  cei mai buni militari sunt selecţionaţi  pentru a servi sub Drapelul de Luptă şi, de la soldat la ofiţer, toţi sunt adevăraţi profesionişti si mândri că sunt gardişti.
Puternicul spirit de corp, valoarea colectivului de cadre, tradiţia şi camaraderia fac din Brigada de Gardă o unitate emblematică a armatei române, gata oricând să îndeplinească misiunile primite. 
Astăzi  Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”,  păstrătoarea şi continuatoarea nobilei moşteniri a unităţilor de gardă, consemnează zi de zi, misiune cu misiune, file ale istoriei contemporane.

Uniforma de protocol a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” îmbină mai multe  elemente din  fondul tradiţional al marilor ţinute, armonios închegate de către specialişti într-o formă modernă, ce conferă, nu doar o notă oficială, fastuoasă şi ceremonială, ci şi una simbolică reprezentând în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român şi a armatei sale. Fiecare element sau accesoriu, de la cizma introdusă imediat după Războiul de Independenţă, cocarda tricoloră de galon de mătase, încreţită în formă de rozetă, prevăzută de Regulamentul din 1893 şi până la căciula domnului primei uniri, Mihai Viteazul, aparţine diferitelor epoci istorice şi are o poveste de spus. 
Soldaţii/gradaţii profesionişti sunt dotaţi cu carabine S.K.S, model 1956, produse la Cugir, iar  ofiţerii, cu sabie  de ceremonie Solingen. 
Uniforma de protocol a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” a devenit emblematică nu doar pentru armată, ci şi pentru România.
            
Doamnelor şi domnilor, muzicile militare reunite ale Garnizoanei București, vă prezintă onorul!
Conducerea muzicală a aparținut şefului Serviciului Muzicilor Militare şi inspector pentru arma Muzici Militare, colonel Aurel Gheorghiță. 
Doamnelor şi domnilor, Parada Militară Naţională desfăşurată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României se încheie aici. În numele conducerii Ministerului Apărării Naţionale, prezentatorul ei, locotenentul Valentin RUPA-MIC, de la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale, vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte sărbătoare frumoasă în continuare. 

Poliția Română exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii.

Un detașament de tehnică al Poliției Române, format din motociclete, autospeciale de intervenție și pirotehnice, laboratoare criminalistice și autospeciale ale poliției rutiere, este prezent la parada militară desfășurată, în București, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Polițiștii de la rutieră acționează pentru salvarea de vieți și fluidizarea traficului rutier, astfel încât fiecare dintre noi să ajungem în siguranță acolo unde ne dorim. Cele șase motociclete sunt folosite de Poliția Rutieră, structură specializată în îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice.

Profesioniști, stăpânind sute de cai putere, motocicliști de la rutieră sunt primii care intervin pentru îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație rutieră în scopul protejării vieții participanților la trafic.

Motocicletele sunt urmate de autospecialele aflate în dotarea Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale. Prioritatea acestei structuri este diminuarea riscului rutier pe autostrăzile din România.

Pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, polițiștii folosesc, în activitatea zilnică, autospecialele Poliției Române, inscripționate și dotate cu rampe de avertizare optico-acustică, precum și cu aparatura necesară monitorizării traficului rutier.

Luptătorii SIAS sunt echipați cu ținuta specifică trupelor de intervenție ale Poliției Române, iar ca armament au în dotare pistoale Glock 17 și pistoale mitralieră Heckler & Koch MP5. Lunetiștii sunt dotați cu cu una din cele mai precise arme cu lunetă, SSG 3000 precum și cu binecunoscutele ținute de camuflaj.

Autospeciale de intervenție Mercedes Vito și Sprinter, ale Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, sunt dotate cu echipament de protecție balistică și echipamente speciale de executare a misiunilor specifice.

Atribuțiile S.I.A.S. sunt centrate pe rezolvarea situațiilor de criză, ce necesită intervenția prin metode și procedee specifice pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoși sau înarmați cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate.

O altă structură de elită a Poliției Române este Institutul Național de Criminalistică.

Autolaboratoarele criminalistice, sunt destinate cercetării la fața locului, fiind dotate cu tehnică foto-video digitală, truse specializate și echipamente criminalistice necesare descoperirii tuturor categoriilor de urme și mijloace materiale de probă existente în câmpul infracțional. Dotările permit desfășurarea activităților criminalistice atât în mediu rural cât și în mediul urban, în condiții climaterice diverse, pe timp de zi sau pe timp de noapte.

POLIȚIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ

Este instituția specializată a statului care exercită atribuțiile ce îi revin cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență, respectarea regimului juridic al frontierei de stat.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră participă la acest eveniment cu trei autospeciale pentru misiuni operative 'Volkswagen Passat Variant', trei autospeciale de patrulare 'Iveco Massif' destinate intervenției în locurile greu accesibile, trei autospeciale de supraveghere ARTEMIS pe șasiu Land Rover și trei autospeciale transport efective 8+1 locuri 'Volkswagen Transporter Kombi'.

Autospeciale pentru misiuni operative Volkswagen Passat Variant sunt destinate patrulării și intervenției în zonele de frontieră și pe comunicațiile adiacente.

Autospeciale de patrulare 'Iveco Massif' sunt destinate intervenției în locurile greu accesibile din zona de frontiera — drumuri neamenajate, forestiere.

Autospeciala de supraveghere cu termoviziune ARTEMIS pe șasiu Land Rover este un sistem mobil, destinat supravegherii, din poziții statice, a zonelor de frontieră. Sistemul oferă în permanență atât informații video în timp real, ziua și noaptea, privind situația din zona de supraveghere, cât și informații cu privire la poziția proprie și localizarea exactă a elementelor infracționale.

Autospeciale transport efective 8+1 locuri 'Volkswagen Transporter Kombi', care au rolul de a transporta polițiști de frontieră atât către locurile unde își desfășoară activitatea de patrulare cât și pentru intervenție.