Publicat: 22 Mai, 2016 - 17:40

A fost noapte albă în muzeele din toată ţara. Mii de oameni au stat la cozi, chiar şi câteva ore, în cea mai lungă noapte a culturii. Evenimentul, cu tradiţie deja în toată Europa, e foarte bine primit şi la noi.

În Bucureşti, zeci de expoziţii, concerte şi spectacole de teatru au ţinut oraşul treaz până dimineaţă.

Mii de oameni au stat la coadă pentru a vedea, în miez de noapte, cele mai frumoase picturi româneşti la Muzeul Naţional de Artă.

„Toate artele trebuie apreciate la fel de mult. Aşa că Noaptea Muzeelor ne oferă această şansă”, spune un vizitator.

„Fiecare detaliu în sine creează un mediu foarte regal, care practic incântă fiecare privire a fiecărui iubitor de artă. Sunt fascinată şi chiar am rămas fără cuvinte”, mărturisește o tânără.

La Biblioteca Centrală Universitară a avut loc un veritabil maraton de jazz si poezie.

Cu muzică, aşa au fost întâmpinaţi bucureştenii care au fost curioşi să viziteze Cimitirul Bellu la Noaptea Muzeelor. S-au plimbat pe alei, au mers în cavouri în care sunt mormintele unor personalităţi şi au aplaudat concertele şi piesele de teatru care s-au terminat târziu, în noapte.

„E al doilea an, am fost și anul trecut şi am rămas impresionat şi de aceea, am hotărât să vin şi în seara asta. Sunt benefice astfel de momente pentru tineret şi pentru România în sine”, opinează un vizitator.

„După cum ştiţi Cimitirul Bellu este în circuitul muzeelor datorită mormintelor spectaculoase pe care le găsim aici”, spune Bogdan Alexe, organizator al evenimentului.

Palatul Suțu, una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, a fost de asemenea un punct important din itinerariul bucureştenilor care au ţinut să se bucure de artă în nocturnă. „Timpul Oraşului”, cea mai noua expoziție permanentă a unui muzeu din Bucureşti, a fost vedetă în acest an. 

Succes maxim au avut şi reprezentaţiile ţinute la muzeu de Teatrul Masca.

„A fost minunat şi o să mai revenim. (Reporter: Este primul an la Noaptea Muzeelor?) Da, este primul an ceea ce ne face să mergem şi ziua la muzee”, declară un vizitator.

Horia Iova – muzeograf: „Muzeul Municipiului Bucureşti nu înseamnă numai Palatul Suţu, mai sunt nouă filiale deschise care până la ora 22.00 înregistraseră împreună peste 8.000 de vizitatori. Casa Filipescu Cesianu, o locaţie nou introdusă în circuitul turistic din Bucureşti, a înregistrat peste 4.000, am epuizat biletele, a trebuit să suplimentăm”.

Organizată pentru al 12-lea an la rând, „Noaptea Muzeelor” este unul dintre cele mai populare evenimente culturale din Europa. Sunt înscrise în program peste 3.000 de instituţii de cultură europene.

Cele mai bune documentare despre viaţa animalelor sălbatice au avut un succes uriaş pentre copiii care şi-au petrecut noaptea la Muzeul Antipa, la Casa Experimentelor sau au venit încă de după-amiază la Ferma Animalelor. Digi Animal World şi Digi Wold, parteneri ai programului „Noaptea Muzeelor”, au prezentat şi anul acesta producţii din colecţia proprie.

Mii de oameni au venit în faţa muzeelor chiar şi cu două ore înainte de deschidere. Nu doar exponatele i-au atras pe curioşi, ci şi documentarele proiectate de Digi World şi Digi Animal World, parteneri în programul Noaptea Muzeelor.

La „Grigore Antipa”, un film despre lumea animalelor sălbatice a făcut senzaţie printre vizitatori. Şi cei mici, şi cei mari au aflat lucruri puţin ştiute despre ursul-soare, porcul vietnamez şi leopardul zăpezilor şi s-au delectat cu peisaje din pădurile tropicale şi din munţii Himalaya. Tot la muzeu au rulat şi cele mai interesante momente din emisunea „Digi Animnal Club”.

Documentare despre animale au putut vedea şi copiii care au mers cu părinţii la Ferma Animalelor.

Radu Manea, reprezentant „Ferma Animalelor”: „Ferma Animnalelor și-a întâmpinat vizitatorii cu proiecții de la Digi Animal World , așa cum am avut și în alți ani. Am avut teatru la care protagoniștii au fost chiar copiii, ateliere de la Orășelul Cunoașterii”...

Filme interesante au fost proiectate şi la Casa Experimentelor din Bucureşti. Acolo, cei pasionaţi de ştiinţă au aflat povestea laserului de la Măgurele, într-un documentar marca Digi World, intitulat „Frontierele luminii”. Un alt film, „Înapoi la prima secundă”, a prezentat istoria celui mai mare laborator din lume destinat cercetării particulelor elementare. 

A fost frenezie nocturnă şi în muzeele din ţară. În premieră, în acest an, vizitatorii expoziţiilor au putut descărca pe tablete şi smartphone-uri o aplicaţie gratuită cu ajutorul căreia au avut parte de tururi virtuale şi ghid audio, în anumite muzee.

Zece mii oameni au asistat la spectacolele de muzică şi dansuri medievale de la Castelul Corvinilor din Hunedoara. 135 de proiectoare şi 10 tunuri de lumină au creat o atmosferă unică.

„Aici este superb, deci nu, este inimaginabil, foarte frumos”, spune un turist.

Atmosfera de poveste a fost completată de miile de lampioane aprinse în curtea castelului de Cercetaşii României.

„Peste 8000 de gulguţe avem în total. (Reporter: Şi ce reprezintă ele? De ce sunt importante?) Ele reprezintă frumuseţea cercetăşiei, frumuseţeea lucrurilor mărunte”, răspunde Vlad.

Costin Tincu, director Castelul Corvinilor, s-a trezit într-o ipostază inedită: „Pictura de pe faţa mea se datorează cercetaşilor care au avut un atelier de pictură, de facepainting şi am fost rugat şi i-am lăsat să mă decoreze în vampir”.

Cetatea de Scaun a Sucevei a pregătit o surpriză pentru cei peste 3000 de oaspeţi. Timp de aproape o oră, zidurile cetăţii s-au luminat de focurile aprinse în cadrul unui joc pirotehnic.

Lupte de gladiatori, jocuri de lumini cu flăcări şi expoziţii cu obiecte rare - toate s-au regăsit în programul pregătit pentru Noaptea Muzeelor de Cetatea Oradea.

Atmosferă medievală a fost şi la Cluj-Napoca! O paradă cu costume săseşti de carnaval, din secolul al XVI-lea, a dat startul evenimentului nocturn la Bastionul Croitorilor.

„Foarte interesant, chiar am spus că n-am vizitat până acum Bastionul Croitorilor. Mi-a plăcut foarte mult!”, a mărturisit un vizitator.

La Palatul Culturii din Iaşi, recent deschis publicului, au fost cozi până târziu în noapte. Peste 12 mii de oameni au ţinut neapărat să vadă bijuteria arhitecturală. Unii au aşteptat pentru asta chiar şi patru ore în picioare, la rând.

„Voiam să renunţăm la un moment dat, dar am zis că hai totuşi să încercăm”, a explicat unul dintre ei.

În centrul Braşovului, cei mai mulţi curioşi s-au adunat la Casa Sfatului. Au fost fascinaţi în special de vechile gazete ale oraşului. „Bancuri din 1946 și sunt amuzante. Am văzut că și pe vremea aceea erau desene indecente pe prima pagină. Fain! E și gratis!", comentează un vizitator.

De succes s-a bucurat şi Muzeul Casa Mureşenilor. Acolo a fost expusă o imprimantă tridimensională unde s-au tipărit litere asemănătoare celor folosite într-o tipografie clasică.