Publicat: 16 Ianuarie, 2018 - 19:44
Share

Poliţia de Frontieră Română dă asigurări că va furniza securitate nu numai pentru 20 de milioane de cetăţeni români dar şi pentru 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene.

În data de 07 decembrie 2011 a intrat în vigoare Legea 280 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române; Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi reorganizându-se şi devenind Serviciu Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi; structură operativă care se subordonează Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

La frontiera cu Serbia, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara are ca responsabilitate principală supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere având în compunere 3 servicii teritoriale judeţene, 16 sectoare ale poliţiei de frontieră şi un centru de conferinţe.

Evaluarea din acest an reprezintă o analiză a modului cum se aplică în cadrul instituţiei noastre normele şi principiile nou introduse odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, rezultatele, progresele şi unele neîmpliniri, precum şi stabilirea măsurilor care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de supraveghere şi control a frontierei de stat în vederea pregătirii pentru aderarea la spaţiul Schenghen.

OBIECTIVE:

În vederea îndeplinirii obiectivelor Strategiei Naţionale de Aderare la spaţiul Schenghen, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au acţionat în zona de competenţă în scopul:

- prevenirea şi combaterea migratiei ilegale si infracţionalităţii transfrontaliere
- securizării frontierei fluviale externe a Uniunii Europene în zona de competenţă;
- cunoaştere şi aplicarea unitară a relementărilor juridice interne şi europene în activitatea de supraveghere şi control a frontierei de stat;
- pregătirea profesională a personalului, în concordanţă cu noul cadru legislativ şi prevederile Manualului Schenghen.

Pentru atingerea acestor obiective, au fost desfăşurate:
- 273 acţiuni proprii cu 1181 misiuni desfăşurate în scopul contracarării fenomenului infracţional în zona noastră de competenţă;
- 645 acţiuni cu 1315 misiuni în cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice: IPJ Mehedinti, IJJ Mehedinti, DIPI Mehedinti, DRV Craiova, Biroul Vamal Porţile de Fier I, Biroul Vamal Porţile de Fier .II, Inspecţia Piscicolă, ARR, AND, ROMSILVA, Serviciul Transporturi Mehedinţi, Biroul pentru Imigrări Mehedinţi;

CARACTERISTICI ALE FENOMENULUI INFRACŢIONAL DIN ZONA DE COMPETENŢĂ

Dinamica situaţiei operative din zona de competenţă s-a caracterizat prin:
- cresterea fenomenului de migratie ilegala
- trafic de ţigări în special, dar şi a altor produse acizabile ;
- introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute sau interzise la deţinere 
- contrabandă;
- introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute sau interzise la deţinere
- folosirea de documente false sau falsificate;
- încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală;
- nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor;
- trafic cu autoturisme de lux furate
- traficul cu ţigări pe comunicaţii
- braconajul piscicol,
- poluări ale fluviului Dunărea

REZULTATE OBŢINUTE ÎN ANUL 2017:
- 632 persoane au fost sancţionate contravenţional, valoarea aplicată a acestor sancţiuni ridicându-se la 132 380 de lei;
- au fost înregistrate un număr de 134 de lucrări penale, fiind soluţionate 233 dintre acestea.
- Au fost înaintate parchetului 233 cauze penale, în care sunt cercetate un număr de 239 de persoane

- Au fost înregistrate un număr de 262 de infracţiuni cu 239 persoane implicate, astfel:
• trecerea ilegală a frontierei de stat = 7
• grup infracţional organizat = 1/3
• fals şi uz de fals, în înscrisuri şi documente = 163
• tainuire furt autoturisme/mopede furate = 10
• contrabandă şi fraude vamale = 133
• la regimul armelor, muniţiilor şi explozibili = 4
• infracţiuni la D.P.I. = 9
• deţinere substanţe interzise = 5
• braconaj piscicol şi cinegetic = 25
• trafic /persoane/ minori documente false = 0
• infracţiuni la regimul circulaţiei = 13

Punctele de trecerea frontierei (Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, PTF Dr. Tr. Severin - Port şi PTF Orşova - Port) au fost tranzitate de 1.400.323 persoane, fiind verificate totodată peste 478325 mijloace de transport. Se constată o creştere cu 15 % a numărului de persoane şi 10% a numărului de mijloace de transport comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut.

În PTF Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, PTF Dr. Tr. Severin - Port şi PTF Orşova - Port

Au fost descoperite 47 de infracţiuni comise de 47 persoane.

Au fost descoperite 308 de consemne şi 7 urmăriţi general care au fost predaţi beneficiarilor de consemn pentru luarea măsurilor legale

- Membrii echipelor comune, poliţist de frontieră - vameş, au descoperit şi ridicat în vederea confiscării, bunuri în valoare de peste 150262 lei.
- Nu s-a permis ieşirea din ţară a unui număr de 175 de persoane, cetăţeni români care nu au îndeplinit condiţiile de ieşire legală din ţară având nereguli în documentele de călătorie
- Nu s-a permis intrarea în ţară a unui număr de 98 de persoane - cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
- Porturile Drobeta Turnu Severin şi Orsova au fost tranzitate de un număr de 3737 de nave comerciale şi de pasageri cu 14768 de persoane.
- Nu s-a permis ieşirea din ţară a unui număr de 115 de minori care nu îndeplineau condiţiile legale de ieşire din ţară.

În zona noastră de competenţă este deschis traficului internaţional de persoane şi Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier II,,ce intră în subordinea Sectorului Poliţiei de Frontieră Porţile de Fier II astfel în judeţul nostru fiind deschise traficului de persoane şi mărfuri două puncte de trecere a frontierei rutiere şi două puncte de trecere a frontierei portuare.

În anul 2017 s-au acordat un număr de 33 de avize pentru desfăşurarea unor diferite activităţi în zona de frontieră şi s-au avizat un număr de peste 32294 de permise de pescuit sportiv.

ACTIVITATEA DE RELAŢII INTERNAŢIONALE a vizat dezvoltarea cooperării şi colaborării cu autorităţile de frontieră ale Republicii Serbia şi Republica Bulgaria.

În acest sens:
- s-a desfăşurat şedinţa anuală a Comisiei de sector pentru sectorul nr 4 şi 9 de şedinţe de lucru realizându-se
- analiza cazuisticii frontaliere;
- schimbul operativ de informaţii cu privire la diferite activităţi ce se desfăşoară pe fluviul Dunărea sau în zona de frontieră;

Pe parcursul anului 2017 au avut loc un număr de 20 întrevederi cu poliţia de frontieră sârbă şi bulgară.

De asemenea s-au executat un număr de 48 acţiuni comune cu poliţia de frontieră bulgară

În cadrul şedinţelor de lucru s-au efectuat schimburi de informaţii, predări-primiri de persoane, ambarcaţii şi alte bunuri.

PRINCIPALELE DESCOPERIRI LA FRONTIERĂ ALE ANULUI 2017:

În această perioadă, în urma controlului specific de frontieră, au fost descoperite:
- 12 autoturisme /mopede furate( BMW, Audi, Citroen, Fiat, Peugeot, Ford şi Volkswagen) în valoare de 314.600 de lei + 24.626,59 euro
- 79263 pachete ţigări în valoare de 950.995 lei şi 1161 de litri de alcool în valoare de 35.160 lei ;
- 2,5 kg canabis în valoare de125.000 lei
- 12,5 kg de tutun vrac în valoare de 2760 lei 
- 1 pistol marca RETAY LORD şi 6 de cartuse cal.9 mm
- 3286 bucăţi de petarde în valoare de 1766 de lei ;
- s-au confiscat 245 de kilograme de peşte în valoare de 2.035 lei ;
- 70 de unelte de pescuit în valoare , 7000 lei ;
- 2 motoare de barca in valoare de 6000 lei,
- 214 parfumuri în valoare de 4.060 lei
- 1 ambarcatii in valoare de 4000 lei
- 100 bucăţi ochelari în valoare de 40.000 lei
- 2237 articole cosmetice în valoare 21240 lei ;
- 179 articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute care afectează drepturile de proprietate intelectuală în valoare de 12.570 lei ;
- în urma acţiunilor desfăşurate s-au confiscat bunuri în valoare de 510000 lei bunuri provenite din activităţile infracţionale

CAZURI SEMNIFICATIVE:
1.Urmare a schimbului de informaţii cu structurile Politiei de Frontiera Române,, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinţi au declanşat o acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă.

În ziua de 08.08.2017 in jurul orei 06.00, poliţiştii de frontieră mehedinteni au depistat în trenul Interregio 1695 care circula pe ruta Bucuresti -Timisoara, un grup format din patru persoane de sex masculin care intenţionau să se deplaseze în municipiul Timisoara cu intentia de a trece ilegal frontiera de stat a Romaniei si a ajunge în Germania.

Cei în cauză au fost conduşi pentru verificări la sediul Serviciului Poliţiei de Frontieră Mehedinţi. Din primele cercetări şi declaraţii s-a stabilit că cei patru bărbaţi sunt cetăţeni irakieni, cu vârste cuprinse între 20 şi 42 de ani.

Aceştia au declarat că au fost transportaţi de un cetăţean bulgar, cu o ambarcaţiune, până la malul românesc al fluviului Dunărea şi intenţionau să ajungă într-o ţară din Spaţiul Schengen.

În cauză respectiva, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, iar în baza protocolului româno-bulgar, migranţii au fost predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi depistării persoanelor implicate.

2. În cinci acţiuni punctuale derulate în lunile mai, iunie, septembrie, noiembrie şi decembrie în baza informaţiilor deţinute la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontiera Portile de Fier II şi a Biroului de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere şi Compartimentul de Sprijin Operativ din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi şi în temeiul mandatelor de percheziţie domiciliară emise de către Judecătoria Drobeta Severin, pe timpul desfăşurării acţiunilor în teren şi efectuării percheziţiilor domiciliare la locaţiile folosite de anumiţi cetăţeni români cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de 'contrabandă' şi 'deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false', poliţiştii de frontieră mehedinţeni au ridicat în vederea confiscării 79263 pachete ţigări în valoare de 950.995 lei, 1161 litri alcool şi 12 kg. tutun.

3. În data de 08.03.2017 , ora 18.50 în baza unui complex de activitati informative -operative, poliţiştii de frontieră orsoveni au organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei si evaziunii fiscale, fiind oprit în trafic un autoturism înmatriculat în România condus de către un cetatean român. În urma controlului efectuat de către poliţiştii de frontieră asupra autoturismului, în interiorul portbagajului, într-o cutie sigilată s-au descoperit 7 recipiente de sticlă în care se aflau fragmente vegetale de culoare verde olive. În urma verificării şi testarii continutului de materie vegetală de către echipa criminalistica şi echipa canina din cadrul S:P.F Orsova, aceasta a reacţionat la drogul marijuana si haşis. În cauză s-a intocmit lucrare penala pentru săvârşirea infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, oferirea, punerea în vânzare, distribuire, livrare , transport şi alte operatiuni privind circulaţia drogurilor de risc pentru consum propriu , fără drept.

4. Urmare a acţiunilor informative operative şi a cooperării internaţional întreprinse pe linia combaterii traficului internaţional de autoturisme furate poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I au descoperit la controlul de frontieră în anul 2017, 12 autoturisme mărcile BMW, Audi, Citroen, Fiat, Peugeot, Ford şi Volkswagen în valoare de 314.600 de lei şi 24.626,59 ca urmare a semnalării acestora de către autorităţile de frontieră din ţări ale Uniunii Europene . Toate persoanele implicate sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire.

ACTIVITĂŢI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA SERVICIILOR FAŢĂ DE PERSOANELE CARE TRANZITEAZĂ PUNCTELE DE TRECERE A FRONTIEREI, MANIFESTAREA UNEI CONDUITE PROFESIONALE IREPROŞABILE A LUCRĂTORILOR POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ŞI COMBATEREA CORUPŢIEI INTERNE

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a întocmit şi transmis structurilor subordonate strategii şi programe de acţiune în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor faţă de cetăţenii care tranzitează punctele de trecere a frontierei.

Poliţiştii de frontieră care îşi desfăşoară activitatea în cadrul punctelor de trecere a frontierei, au ecusoane de identificare, în tonetele de intrare-ieşire sunt expuse afişe cu numerele de telefon ale eşaloanelor superioare şi pliante privind informarea cetăţenilor asupra condiţiilor de călătorie.

În toate punctele de trecere a frontierei este destinată o încăpere pentru activitatea de relaţii cu publicul şi instalate cutii poştale pentru primirea reclamaţiilor şi sesizărilor cetăţenilor. De asemenea periodic se efectuează teste de integritate privind activitatea poliţiştilor în serviciu.

Reamintim că pe pagina de web a Poliţiei de Frontiera Romane este o aplicaţie on-line denumita 'Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional' la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/ unde se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare. în culori diferite.

Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

STAREA ŞI PRACTICA DISCIPLINARĂ
În această perioadă au fost constatate două abateri disciplinare comise de către doi agenţi de poliţie, acestea constând în neglijenţă sau lipsă de preocupare în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Poliţiştii au fost sancţionaţi disciplinar cu mustrare scrisă.

În anul 2017 un număr de 10 agenţi au fost avansaţi înainte de expirarea stagiului minim în grad pentru activitatea depusă în îndeplinirea misiunilor de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere. Comunicat de presă - STPF Mehedinţi

Tag-uri Nume: