Publicat: 18 Mai, 2015 - 16:13

Deputatul Cornelia Negruț solicită ministrului Sănătății rezolvarea problemei lipsei medicilor din Maramureș

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătății.

De către: Deputat PC de Maramureș, Cornelia Negruț.

Obiectul întrebării: Deficitul de medici din județul Maramureș.

Stimate domnule Ministru,

Sistemul public de sănătate din România se confruntă cu un deficit consistent de medici, fapt recunoscut recent în cel mai corect mod și de către dvs..

Potrivit unor informații neoficiale, în acest moment sunt angajați un procent de doar 50 la sută din numărul total necesar de medici și asistenți, cele mai vitregite fiind unitățile de urgență. La acest deficit important se adaugă și faptul că mai puțin de o treime dintre medicii încadrați au pregătire în medicina de urgență.

Mai mult, la nivelul municipiului București și a reședințelor județelor se constată în ultima perioadă o creștere însemnată a numărului solicitărilor medicilor care doresc să lucreze în străinătate, în special în spitale din statele Uniunii Europene. De altfel, precum bine știți, la Ministerul Sănătății au fost înregistrate mii de cereri pentru echivalarea pregătirii în vederea plecării la muncă într-un spital din Uniunea Europeană.

În aceste condiții, vă întreb respectuos domnule Ministru:

1. Ce strategie aveți în vedere pentru stoparea exodului medicilor și ameliorarea deficitului de personal din spitalele românești, precum și pentru motivarea cadrelor medico-sanitare de a rămâne în țară?

2. Având în vedere natura socială complexă a problemei, care este numărul medicilor din județul Maramureș care au părăsit sistemul, precum și deficitul existent în acest moment?

Solicit răspuns scris.

Deputat PC de Maramureș,

Cornelia NEGRUȚ