Publicat: 15 August, 2013 - 17:49

Prezentăm o scrisoare a unui cititor al agenției AMOS News referitoare la problemele secuimii:
"Stimată Redacție! Stimați politicieni! Stimați guvernanți și factori de decizie din România!
Asist de ani de zile la declarații pompoase ale liderilor politici de la București,îndreptate împotriva politicienilor belicoși de la Budapesta,care confundă județele Harghita și Covasna cu Ungaria!
Din păcate,declarațiile nu au fundamentat și o bază care să poată fi apoi utilizată pentru a preîntâmpina alte asemenea poziții naționalist extremiste ungare!
            În opinia mea de cetățean al României, o parte a vinei o are și presa română care probabil nu cunoaște atât de bine subiectul maghiar,încât să pună celor de la București întrebările care nu mai lasă loc de întors!
De aceea,vă trimit un set de întrebări,care dacă ar fi puse domnilor Băsescu,Ponta,Dușa sau Corlățean,aceștia ar fi nevoiți să răspundă concret,iar românii din toată țara ar putea afla răspunsul la întrebarea :”Mai există autorități competente în România,care să-și facă treaba?”
- De ce nu se respectă în România o DECIZIE JUDECĂTOREASCĂ DEFINITIVĂ ȘI IREVOCABILĂ precum cea a CURȚII DE APEL TG. MUREȘ cu nr.2690/R/26, din dosarul 1474/96/2011,care anulează dreptul Consiliului Județean Harghita de a folosi steagul secuiesc ca drapel al județului?
Deși nu ar trebui în mod normal,steagul secuiesc flutură nederanjat pe multe din instituțiile publice românești din județ,alături de cel al Ungariei,dar autoritățile nu fac nimic!JENANT! Năstase și Becali au stat în pușcărie pe baza unor decizii ale instanțelor!Poate dacă locuiau în Harghita aveau dreptul să spună că-i doare în cot de decizia care îi condamna!
- Dl Băsescu declară că va interzice Tabăra de la Tusanyos! Eu vă spun că e mult prea târziu, pentru că tabăra este PROPRIETATEA GUVERNULUI UNGAR,cu acte în regulă! Așadar,Viktor Orban poate face ce dorește pe proprietatea lui, pentru că aceasta este inviolabilă,conform Constituției!
- Care este motivul pentru care Consulatul Ungar de la Ciuc are 200 de angajați?Cifra este lesne de verificat,dar o întrebare pertinentă este ”Nu vi se pare că acest număr mare de oameni poate fi avantgarda unor interese ungare mai ample?”
- De ce legile din România se aplică doar pentru unii?De ce străzile și statuile care purtau numele lui Antonescu au fost desființate, iar cele care poartă numele lui Nyiro Jozsef și Wass Albert, criminali declarați de război se înmulțesc în toată Transilvania?
- Care credeți că este nivelul de loialitate al unor oficiali români de etnie maghiară și cetățenie ungară și română (Borbolz Csaba,Tamas Sandor,Korodi Attila,Raduly Robert Tanczos Barna...) care folosesc toate adunările maghiare pentru a vorbi deschis despre colonizatorii români care âi oprimă?De ce sunt acești oameni puși în funcții de decizie și plătiți din bani românești,atâta timp cât e cât se poate de evident că luptă deschis împotriva României?
- De ce instituțiilor publice din județele ”maghiare” care sunt finanțate din bugetul României,li se permite să finanțeze tabere extremiste unde se adoptă fățiș hotărâri și planuri contrare României?Tabăra de la Joseni a primit 15.000 de lei de la Consiliul județean Harghita condus de penalul Borboly Csaba,care are și cetățenie ungară.Are județul Harghita prea mulți bani că parcă era cel mai sărac din țară?
- De ce nu fac autoritățile statului nimic împotriva investitorilor ungari ”strategici” de la FIDESZ,care construiesc cu bani românești hidrocentrale pe râurile secuiești,distrugând ireversibil flora și fauna din zonă și pe care să le vândă apoi tot statului român?
De ce nu vedem și la știrile de la ora 17:00 localnicii care protestează de săptămâni bune împotriva acestor ”centrale verzi”?Pentru că presa românească primește ordine să nu difuzeze așa ceva că se strică coabitarea UDMR cu guvernanții?
Sunt convins că s-ar lămuri multe dintre aceste probleme,dacă oricare dintre politicienii români care se perindă prin Harghita vor răspunde măcar la câteva dintre aceste întrebări!
Sau o vor da cotită?"
Cu deosebită stimă, Gheorghe Teslovan