3 iulie 2022

Întrevedere a ministrului apărării naţionale cu şeful apărării din Regatul Spaniei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o întrevedere oficială joi, 25 martie, la sediul MApN, cu şeful apărării din Regatul Spaniei, amiralul Teodoro Esteban Lopez Calderon, în marja vizitei pe care oficialul o desfăşoară în România.

Temele principale de discuţie au fost stadiul relaţiei de cooperare româno-spaniole în domeniul apărării şi subiecte actuale de securitate de pe agenda Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe implementarea măsurilor aliate de asigurare a prezenţei pe Flancul Estic.

Ministrul român a mulţumit oficialului spaniol pentru contribuţia ţării sale la Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est, Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova şi la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor (NFIU), precum şi pentru misiunile de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO efectuate de detaşamentul spaniol dislocat în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, în lunile februarie şi martie, împreună cu aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române.

De asemenea, ministrul Ciucă a apreciat participarea navelor Marinei Regale Spaniole la exerciţii în Marea Neagră şi a subliniat că „Alianţa trebuie să implementeze în continuare măsuri pentru a asigura un răspuns coerent la provocările deja existente în regiune”.

Cei doi oficiali au subliniat de comun acord relevanţa continuării şi amplificării cooperării practice dintre cele două armate prin exerciţii, atât în plan bilateral, cât şi în format multinaţional.

Agenda zilei a cuprins şi participarea şefilor român şi spaniol ai Apărării la ceremonia de încheiere a misiunii de Poliţie Aeriană Întărită executată în ţara noastră de detaşamentul Forţelor Aeriene Spaniole.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu şi-a exprimat aprecierea faţă de efortul consistent al militarilor spanioli, alături de colegii din Forţele Aeriene Române. „Prin activităţile executate în aceste două luni, detaşamentul spaniol a întărit misiunile de poliţie aeriană pe care le execută, pe timp de pace, Forţele Aeriene Române. A fost un semn al angajamentului Spaniei faţă de NATO şi al solidarităţii între statele aliate. Un mesaj clar că împreună suntem mai puternici. I-am transmis, în acest cadru, mulţumiri amiralului Lopez Calderon nu doar pentru modul exemplar de îndeplinire a mandatului de către experimentaţii militari din detaşamentul spaniol de Poliţie Aeriană Întărită, ci şi pentru cooperarea excepţională dintre Forţele Navale şi cele Terestre ale ţărilor noastre, pe timpul activităţilor de instruire în comun sau în misiunile executate în diferite teatre de operaţii”, a concluzionat generalul-locotenent Daniel Petrescu.