5 februarie 2023

Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul belgian, Hadja Lahbib, în marja reuniunii CAE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 23 ianuarie 2023, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe belgian, Hadja Lahbib, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

Oficialul român a mulțumit pentru sprijinul Belgiei față de aderarea României la spațiul Schengen.

Ministrul Aurescu și-a informat omologul belgian asupra demersurilor în curs ale părții române în dialogul cu Austria, celelalte state membre și Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spaţiul de liberă circulaţie, în vederea adoptării unei decizii pozitive în acest sens.

Ministrul de externe belgian a reiterat sprijinul puternic al Belgiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în discuții cu Austria și ceilalți parteneri europeni, în vederea finalizării cu succes a acestui dosar.

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au evidențiat dinamica deosebit de ridicată a dialogului politic bilateral pe parcursul anului 2022, care a facilitat aprofundarea dialogului și cooperării la nivel politico-diplomatic, precum și sectorial. Cei doi miniștri au discutat despre potențialul deosebit de cooperare între România și Belgia, cu accent pe domeniile nuclear/reactoarele modulare mici, energiile regenerabile, cercetare și digitalizare, securitate cibernetică, sănătate. De asemenea, au fost semnalate acordurile bilaterale prioritare pentru a fi semnate și intra în vigoare.

Ministrul Aurescu a adresat omologului belgian invitația de a face o vizită în România, acceptată cu plăcere de ministrul Lahbib.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat gratitudinea României pentru contribuția consistentă a Belgiei la efortul comun de consolidare a Flancului Estic al NATO, prin participarea militarilor belgieni la Grupul de Luptă NATO de pe teritoriul României.

Sursa foto MAE