13 august 2022

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Georgiei Ilia Darchiashvili

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu omologul georgian, Ilia Darchiashvili, în marja Summitului NATO desfăşurat la Madrid, în perioada 28-30 iunie 2022.

Discuţiile dintre cei doi miniştri au loc în contextul aniversării, în această lună, a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice româno-georgiene.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au exprimat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale de parteneriat, precum şi angajamentul comun de a contribui, în continuare, la extinderea cooperării sectoriale în plan economic, precum şi în alte domenii de interes reciproc.

În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a salutat recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, la recentul Consiliu European din 23-24 iunie, şi a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru avansarea Georgiei în direcţia obţinerii statutului de candidat. În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat disponibilitatea României de a oferi asistenţa necesară, pe palierele relevante, pentru a susţine partea georgiană în implementarea angajamentelor sectoriale asociate avansării agendei europene, în continuarea sprijinului acordat deja inclusiv în pregătirea răspunsului la chestionarul elaborat de Georgia pentru fundamentarea Opiniei Comisiei Europene privind perspectivele aderării la UE. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, importanţa intensificării ritmului reformelor asumate de către Guvernul de la Tbilisi, aspect de natură să ofere argumente suplimentare pentru promovarea aspiraţiilor europene şi euroatlantice ale Georgiei.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat cooperarea Georgiei cu structurile NATO şi a reiterat sprijinul României pentru parcursul euroatlantic al Georgiei, subliniind, şi în acest context, sprijinul ferm al României pentru politica NATO a „Uşilor Deschise”. Totodată, s-a referit la susţinerea în mod consecvent de către România la nivelul NATO, complementar ajutorului acordat Ucrainei, a modalităţilor de sprijin politic şi concret pentru Georgia, precum şi pentru Republica Moldova, în vederea creşterii rezilienţei acestor state, ca parteneri care se află sub presiune din cauza consecinţelor războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

În context, ministrul român a salutat includerea în Noul Concept Strategic adoptat de liderii aliaţi în cursul zilei de 29 iunie a importanţei regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, de interes pentru ambele state. De asemenea, a făcut referire la eforturile României pentru includerea unui limbaj consolidat pentru perspectivele euroatlantice ale Georgiei, precum şi a unor referiri la mediul deteriorat de securitate din regiunea Mării Negre în Pachetul de sprijin adaptat pentru Georgia. Şeful diplomaţiei române a subliniat că ţara noastră va consolida sprijinul acordat Georgiei la nivelul NATO, inclusiv pentru implementarea practică a iniţiativelor din Pachetul Substanţial NATO-Georgia.

În cadrul discuţiei, cei doi miniştri au abordat pe larg situaţia din Ucraina, în contextul agresiunii brutale, nejustificate şi neprovocate a Rusiei. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin şi cetăţenilor ucraineni refugiaţi în România.

Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb util de opinii privind evoluţiile de securitate din Caucazul de Sud. Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul consecvent al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional şi a asigurat partea georgiană că ţara noastră va rămâne un promotor activ al unei implicări mai consistente a UE în procesul de reglementare a conflictelor prelungite din regiune.

În context, ministrul afacerilor externe a evocat rezultatele turneului diplomatic pe care l-a efectuat în Caucazul de Sud în luna iunie a anului 2021, alături de omologii din Lituania şi Austria, în coordonare şi ca urmare a mandatului primit din partea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

La rândul său, ministrul georgian de externe a mulţumit în mod deosebit României pentru sprijinul acordat pentru obţinerea recentă a perspectivei europene de către Georgia şi pentru integrarea euroatlantică a ţării sale, respectiv pentru continuarea prezenţei consistente a experţilor români în Misiunea UE de Monitorizare din Georgia (EUMM). De asemenea, a apreciat turneul iniţiat anul trecut de ministrul român de externe şi includerea pe agenda UE, la propunerea ministrului Aurescu, a tematicii conflictelor prelungite. Totodată, a apreciat activitatea desfăşurată de reprezentantul special al Preşedinţiei-în-exerciţiu polone a OSCE pentru Caucazul de Sud, ambasadorul român Viorel Moşanu.

Sursa foto MAE