28 mai 2022

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Regatului Arabiei Saudite, Prinţul Faisal bin Farhan al-Saud

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 11 mai 2022, în marja Conferinţei ministeriale a Coaliţiei anti-ISIS/Daesh (Marrakesh, Regatul Maroc), o întâlnire bilaterală cu Prinţul Faisal bin Farhan al-Saud, ministrul afacerilor externe al Regatului Arabiei Saudite.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat dorinţa părţii române, împărtăşită pe deplin de omologul saudit, de a da şi mai multă consistenţă şi dinamism relaţiilor bilaterale foarte bune şi a evidenţiat interesul părţii române pentru intensificarea contactelor politice de nivel, respectiv sectoriale.

Ministrul saudit de externe a adresat, în acest context, omologului român invitaţia de a efectua o vizită oficială la Riad, în cursul acestui an, propunerea fiind acceptată cu plăcere de ministrul Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că organizarea unui Forum de Afaceri, în marja viitoarei sale vizite la Riad, va avea potenţialul de a facilita contactele între companii româneşti şi autorităţile şi companiile saudite, precum şi prezentarea oportunităţilor de investiţii în România, în diverse domenii de interes pentru ambele părţi.

Ministrul Aurescu a prezentat domeniile în care ar putea fi dezvoltate proiecte economice şi de investiţii bilaterale, respectiv alte proiecte bilaterale de cooperare – agricultură, energie, inclusiv regenerabilă, turism, IT, securitate energetică şi altele. A menţionat totodată potenţialul intensificării cooperării bilaterale în domeniul combaterii traficului de droguri şi a terorismului, ministrul saudit exprimând interesul ţării sale pentru concretizarea acestor propuneri.

Cei doi miniştri au fost de acord că stabilirea unei legături aeriene directe între cele două capitale ar fi benefică pentru stimularea relaţiilor de afaceri şi a contactelor interumane.

Dialogul celor doi şefi ai diplomaţiilor a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de securitate din Ucraina şi Orientul Mijlociu. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia şi a prezentat evaluarea părţii române asupra situaţiei din Ucraina şi sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, atât în ce priveşte susţinerea refugiaţilor ucraineni care au intrat în România (aproape 940.000 până în prezent), cât şi sprijinul pentru economia Ucrainei, inclusiv pentru exportul cerealelor ucrainene, necesar evitării unei crize alimentare în diverse părţi ale lumii. În acest context, ministrul saudit de externe a apreciat efortul României şi a mulţumit pentru sprijinul acordat de ţara noastră pentru activitatea Ambasadei Arabiei Saudite la Kiev, care a fost relocată la Bucureşti după declanşarea războiului.

Ministrul Aurescu a salutat poziţia principială asumată de Arabia Saudită în cadrul Adunării Generale a ONU, în favoarea rezoluţiilor recente de condamnare a războiului din Ucraina. De asemenea, a subliniat că impactul agresiunii militare ruse este resimţit la nivel global, cu efecte deja vizibile în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi securitatea energetică. Ministrul de externe saudit a prezentat în acest context evaluarea ţării sale asupra impactului conflictului armat declanşat de Rusia în ce priveşte alimentarea cu resurse alternative de petrol.

Cei doi miniştri au discutat despre perspectivele soluţionării conflictului din Yemen, ambii demnitari exprimând speranţa că noul Consiliu de Conducere Prezidenţial de la Sanaa va iniţia şi conduce cu succes negocierile cu rebelii Houthi, pentru a identifica şi avansa o soluţie politică cuprinzătoare şi adecvată, care să pună capăt conflictului yemenit. În context, şeful diplomaţiei române a reiterat condamnarea tuturor atacurilor efectuate de rebelii Houthi asupra teritoriului saudit, poziţie apreciată de omologul său. De asemenea, miniştrii român şi saudit au discutat despre perspectivele relaţiilor cu Iranul în contextul celei mai recente runde de consultări saudito-iraniene şi ale reluării Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune privind dosarul nuclear iranian.

Cei doi interlocutori au salutat, totodată, dinamizarea dialogului UE – Consiliul de Cooperare al Golfului, în cadrul căruia România joacă un rol activ.

Cei doi miniştri au discutat pe scurt şi despre proiectele de referinţă iniţiate de Arabia Saudită, precum Viziunea Strategică 2030, lansată în 2016 şi menită să faciliteze reducerea dependenţei de petrol şi diversificarea economiei, precum şi pentru Iniţiativa verde privind Orientul Mijlociu („Green Middle East Initiative”), care, prin dimensiunea regională şi abordarea cooperativă, are potenţialul de a oferi un nou punct de reper pe drumul spre o pace durabilă în Orientul Mijlociu. În context, a evidenţiat potenţialul semnificativ de creştere a cooperării bilaterale prin implicarea părţii române în proiecte aferente implementării Iniţiativei verzi privind Orientul Mijlociu.

Totodată, ministrul saudit de externe a prezentat candidatura saudită pentru găzduirea Expoziţiei Internaţionale World Expo 2030.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto: MAE