16 octombrie 2021

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul kazah al afacerilor externe Mukhtar Tileuberdi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 22 septembrie 2021, în marja celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Mukhtar Tileuberdi.

Şefii celor două diplomaţii au discutat despre ansamblul relaţiilor româno-kazahe, evaluând stadiul actual şi subliniind marcarea, în 2022, a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat interesul părţii române pentru consolidarea dinamicii relaţiilor bilaterale, pe fondul atenţiei şi sprijinului constant pe care România l-a acordat Asiei Centrale, ca regiune de interes prioritar în politica sa externă. A amintit, în acest context, faptul că pe perioada Preşedinţiei rotative a României la Consiliul UE a fost adoptată actuala Strategie a UE privind Asia Centrală şi contribuţia activă a ţării noastre în acest sens. La rândul său, ministrul kazah a subliniat că, pentru ţara sa, România este un partener important în plan politic şi economic, inclusiv prin prisma statutului de stat membru al UE, apreciind totodată nivelul schimburilor comerciale bilaterale.

Cei doi miniştri au convenit asupra proiectelor concrete în perioada următoare în planul dialogului diplomatic, inclusiv reînnoirea Planului comun de acţiuni între Ministerele Afacerilor Externe.

Ministrul Bogdan Aurescu a pus accent pe necesitatea dezvoltării cooperării economice, exprimând deschiderea pentru organizarea cât mai curând a unei noi sesiuni a Comisiei mixte pentru cooperare economică, comercială şi tehnico-ştiinţifică. În acest context, a subliniat importanţa implementării proiectelor în domeniul investiţional. În egală măsură a menţionat potenţialul utilizării Camerei de comerţ bilaterale şi respectiv a Platformei de Afaceri UE-Kazahstan. Totodată, a subliniat importanţa promovării cooperării în domeniul cultural şi educaţional şi, în general, al contactelor inter-umane, inclusiv prin intermediul burselor acordate de statul român.
Cei doi miniştri au apreciat şi dialogul la nivel parlamentar şi au abordat şi cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Miniştrii român şi kazah au realizat un schimb de opinii pe marginea temelor de interes de nivel regional, cu accent pe situaţia din Asia Centrală, în lumina evoluţiilor recente din Afganistan, asupra cărora au avut un schimb aprofundat de opinii. Astfel, cei doi miniştri au convenit asupra importanţei unei acţiuni conjugate la nivel internaţional şi regional pentru contracararea efectelor negative ale evoluţiilor din Afganistan, inclusiv în ce priveşte radicalizarea, precum şi traficul de droguri şi de persoane.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu l-a invitat pe omologul kazah să viziteze România, invitaţie acceptată cu deschidere de către acesta.