5 februarie 2023

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul italian Antonio Tajani în marja CAE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 23 ianuarie 2023, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei Antonio Tajani, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit părții italiene pentru sprijinul ferm și constant manifestat față de aderarea României la spațiul Schengen.

Demnitarul român a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației, având în vedere că cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen.

În context, a informat asupra demersurilor în curs ale părții române în dialogul cu Austria, celelalte state membre și Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spaţiul de liberă circulaţie în vederea unei decizii pozitive.

Ministrul Antonio Tajani a reiterat sprijinul hotărât și activ al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a arătat că se va implica pentru soluționarea dosarului.

Cei doi miniștri au evaluat pozitiv dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, de la a cărui semnare s-au celebrat recent 15 ani.

Cei doi miniștri au decis să continue demersurile pentru organizarea unei reuniuni interguvernamentale România – Italia, în cursul acestui an, la Roma. În context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că negocierile privind revizuirea și actualizarea Declarației Comune a miniștrilor afacerilor externe ai României și Republicii Italiene privind Parteneriatul Strategic Consolidat româno-italian se vor finaliza în cel mai scurt timp.

De asemenea, la propunerea ministrului român de externe, cei doi oficiali au decis să lucreze pentru organizarea unui forum de afaceri în acest an, ministrul Aurescu remarcând trendul crescător al schimburilor comerciale care, în 2022, au ajuns la aproximativ 19 miliarde de euro.

În cadrul discuției, ministrul Aurescu a amintit despre inițiativa recentă privind acordarea statutului de minoritate națională comunității românești din Italia.

Ministrul Tajani l-a invitat pe ministrul Aurescu să facă o vizită în Italia, invitație acceptată de șeful diplomației române.

Sursa foto MAE