5 octombrie 2022

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul sârb, Nikola Selakovic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul sârb, Nikola Selakovic, în marja Consiliului Ministerial OSCE, Stockholm

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 2 decembrie 2021, o întrevedere cu ministrul sârb al afacerilor externe, Nikola Selakovic, în marja Consiliului Ministerial OSCE de la Stockholm.

Cei doi oficiali au trecut în revistă nivelul relaţiilor bilaterale, au reconfirmat dorinţa de dinamizare a dialogului politic şi au evidenţiat disponibilitatea de a avansa negocierile pe dosare de interes comun.

Astfel, ministrul român de externe a reiterat invitaţia către omologul său de a efectua o vizită în România, fiind convenită organizarea acesteia la începutul anului viitor.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat oportunităţile de consolidare a relaţiilor în sfera cooperării sectoriale – transporturi, energie, şi a salutat tendinţa de creştere a schimburilor comerciale. A evocat proiectele de interes crescut pentru România – autostrada Timişoara-Belgrad, modernizarea conexiunii de cale ferată bilaterală, interconectorul de gaz România-Serbia (Arad-Mocrin) – şi necesitatea unor progrese substanţiale pentru realizarea acestora, propunând un plan de acţiune dedicat.

Cei doi miniştri au agreat intensificarea cooperării economice şi diversificarea colaborării bilaterale, prin identificarea de noi oportunităţi de încurajare a cooperării transfrontaliere şi a investiţiilor.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat, totodată, situaţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia şi a subliniat necesitatea respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române pe întreg teritoriul Republicii Serbia, pledând pentru reluarea, în cel mai scurt timp, a lucrărilor Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-sârbe pentru Minorităţi Naţionale. Astfel, cei doi miniştri au convenit reluarea lucrărilor Comisiei la începutul anului viitor, precedând vizita ministrului Selakovic la Bucureşti.

Ministrul Aurescu a condamnat ca inadmisibilă utilizarea recentă în spaţiul public a discursului motivat de ură (hate speech) pe criteriul apartenenţei la comunitatea românească din Serbia împotriva unui politician sârb de origine română, a apreciat luările de poziţie de condamnare a acestei conduite de către oficiali ai statului sârb, inclusiv de către şeful statului, şi a solicitat realizarea investigaţiilor necesare, inclusiv aplicarea sancţiunilor adecvate.

De asemenea, discuţiile au vizat şi stadiul parcursului european al Serbiei. Şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul deplin pentru avansarea agendei europene a Serbiei, pe baza principiului meritelor proprii. În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat disponibilitatea statului român de a furniza sprijin în procesul de aderare europeană.

Ministrul Aurescu şi ministrul Selakovic au discutat şi despre stadiul dosarului dialogului Belgrad-Pristina. De asemenea, ambii miniştri au exprimat aprecierea reciprocă pentru sprijinul acordat de fiecare ţară celeilalte în contextul pandemiei, fie că este vorba donaţiile de vaccinuri din partea României, fie despre donaţiile de echipamente medicale şi medicamente din partea Serbiei.

Cei doi miniştri au convenit să rămână în contact în perioada următoare pe temele discutate, fiind stabilite puncte de contact tematice dedicate.