29 iunie 2022

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti internaţionale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 23 septembrie 2021, o întrevedere cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti – B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Eurasian Jews şi World Jewish Restitution Organization. Întrevederea s-a desfăşurat în marja participării şefului diplomaţiei române la lucrările celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În cadrul discuţiilor, au fost trecute în revistă principalele teme aflate pe agenda cooperării României cu aceste organizaţii, precum şi priorităţile în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, în cadrul relaţiei bilaterale cu valenţe strategice dintre România şi Israel, aspecte relevante privind securitatea regională la Marea Neagră şi pe Flancul Estic al NATO, relaţiile cu Rusia, China şi Iran, precum şi acţiunile României pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţie faţă de cooperarea României cu organizaţiile evreieşti şi a reiterat angajamentul României de a dezvolta în continuare relaţia cu aceste organizaţii. De asemenea, ministrul de externe a trecut în revistă principalele repere în ceea ce priveşte stadiul excelent al Parteneriatului Strategic al României cu Statele Unite ale Americii, precum şi al relaţiei speciale cu Israelul, cu caracter strategic.

Astfel, ministrul Aurescu a menţionat o serie de priorităţi în relaţia cu Statele Unite, inclusiv necesitatea creşterii prezenţei militare şi economice a SUA în regiune şi în România, importanţa consolidării coerente a Flancului Estic aliat, mai ales la Marea Neagră, în contextul asertivităţii crescute a Rusiei, importanţa implicării inclusiv financiare a SUA în proiectul Rail2Sea, precum şi importanţa realizării de progrese tangibile în ce priveşte aderarea României la Visa Waiver. În acelaşi timp, a subliniat că este crucială întărirea relaţiei transatlantice. A punctat totodată intensitatea contactelor bilaterale din ultimul an cu Israelul, inclusiv relevanţa obiectivului organizării unei noi şedinţe comune de guvern.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte respingerea şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului, alături de angajamentul continuu al României în privinţa combaterii extremismului de orice natură.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat îngrijorarea României faţă de resurgenţa discursului antisemit în spaţiul public, în contextul crizei sanitare actuale, mai ales în mediul online, reiterând condamnarea fermă de către România a acestor evoluţii.

Nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei române a subliniat progresele recente realizate de România în materia prevenirii şi combaterii antisemitismului, menţionând recenta adoptare a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi a Planului de acţiune asociat acestei Strategii, respectiv contribuţia României la elaborarea unei strategii similare la nivelul UE.

Din această perspectivă, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat hotărârea României de a-şi consolida rolul de model regional în materie de combatere a antisemitismului şi păstrare a memoriei victimelor Holocaustului.

La rândul lor, reprezentanţii organizaţiilor prezente la reuniune au apreciat eforturile deosebite ale României în domeniu, fiind amintită printre altele contribuţia esenţială a statului român, în perioada exercitării în 2016 a preşedinţiei International Holocaust Remembrance Alliance, la elaborarea definiţiei de lucru a antisemitismului.

Întrevederea cu organizaţiile evreieşti internaţionale reprezintă un exerciţiu tradiţional de consultare al autorităţile române, care are loc în marja participării delegaţiei României la lucrările Adunării Generale a ONU.