27 septembrie 2022

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Secretarul General al Consiliul Europei, în marja participării la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale a ONU

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 21 septembrie 2022, o întrevedere bilaterală cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situaţia actuală de securitate şi provocările cu care se confruntă Consiliul Europei după excluderea Rusiei din această organizaţie, precum şi cooperarea cu societatea civilă, mass-media independente şi opoziţia democratică din Rusia şi Belarus, aspecte care vor marca activitatea Consiliului Europei pe termen scurt şi mediu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea deplină a României faţă de rolul Consiliului Europei (CoE) în promovarea standardelor în domeniile politic, juridic, afaceri interne şi capacitate administrativă. În acest context, a evidenţiat rolul important al CoE în ceea ce priveşte oferirea de sprijin pentru consolidarea instituţională şi constituţională, a luptei anti-corupţie şi împotriva discriminării în Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării eforturilor de eficientizare a multilateralismului şi de întărire a rezilienţei pe baza valorilor democratice şi a regulilor dreptului internaţional.

În cadrul întrevederii, ministrul român de externe a reiterat faptul că ţara noastră sprijină activ eforturile CoE pentru investigarea tuturor încălcărilor drepturilor omului. A menţionat contribuţia financiară voluntară a României pentru sprijinirea CEDO în efortul de a recupera întârzierile în gestionarea dosarelor de pe rol. De asemenea, a informat despre cererea de intervenţie făcută de România pe 16 septembrie la CEDO în favoarea Ucrainei în procesul deschis de aceasta împotriva Rusiei pentru încălcări ale drepturilor omului în contextul invaziei. (https://www.mae.ro/node/59625).

Ministrul de externe român a exprimat angajamentul ferm pentru continuarea sprijinului amplu acordat de către ţara noastră refugiaţilor ucraineni.

De asemenea, a subliniat importanţa intensificării eforturilor de către comunitatea internaţională pentru a sprijini societatea civilă rusă şi jurnaliştii din ţară şi din exil, pe linie de protecţie şi promovare a drepturilor omului, mai ales după ce Federaţia Rusă a încetat să mai fie parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În acelaşi sens, s-a referit la sprijinul României, prin fonduri donate prin European Endowment for Democracy pentru societatea civilă şi media independente belaruse.

În acest context, a salutat iniţiativa de înfiinţare a unui Grup de Contact în cadrul Consiliului Europei, în cooperare cu reprezentanţii forţelor democratice din Belarus şi ai societăţii civile.

Oficialul român a reiterat încrederea ţării noastre în mecanismele de monitorizare ale Consiliului Europei, ca fiind instrumente deosebit de utile pentru consolidarea democraţiei.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului Europei a mulţumit ministrului român de externe pentru eforturile de a sprijini refugiaţii din Ucraina şi societatea civilă din Belarus.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto MAE