19 iunie 2021

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La 31 mai 2021, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, în cadrul vizitei oficialului european în România. Discuţiile au vizat în special aspectele de interes privind Brexit, precum şi procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii, în contextul în care vicepreşedintele Comisiei Europene coordonează reţeaua de reflecţie strategică constituită la nivelul Uniunii.

Cu această ocazie, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a mulţumit oficialului Comisiei Europene pentru eforturile intense depuse în vederea asigurării implementării corespunzătoare a Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, precum şi a Acordurilor care reglementează relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit în etapa post-Brexit.

În context, ministrul Aurescu a exprimat încrederea în menţinerea unei implicări active a vicepreşedintelui Maros Sefcovic pentru soluţionarea abordării diferenţiate aplicate de Regatul Unit în raport cu taxele de viză de muncă pentru cetăţenii români şi ai altor patru state membre UE, fiind necesară identificarea cât mai curând a unei soluţii în cadru european. A evidenţiat, totodată, interesul constant al autorităţilor române cu privire la buna implementare de către Regatul Unit a dispoziţiilor privind drepturile cetăţenilor din Acordul de retragere, având în vedere comunitatea românească numeroasă din acest stat. În acest context, a adresat solicitarea de a fi ridicat, în contextul discuţiilor UE-Regatul Unit, şi subiectul detenţiilor temporare ale unor cetăţeni români care nu îndeplineau condiţiile de intrare pe teritoriul Regatului Unit.

În raport cu dezbaterea în curs privind viitorul Uniunii, cei doi interlocutori au salutat lansarea formală a Conferinţei privind viitorul Europei, la 9 mai, şi au arătat importanţa dialogului şi angajării directe cu cetăţenii în definirea direcţiilor de dezvoltare a Uniunii.