28 mai 2022

Întrevederea ministrului apărării naționale cu asistentul secretarului american al apărării pentru securitate internațională, la București

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut joi, 12 mai, la sediul MApN, o întrevedere cu Celeste Wallander, asistentul secretarului american al apărării pentru securitate internațională.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la cooperarea bilaterală și în cadrul NATO și la situația de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe evoluțiile curente ale războiului din Ucraina.

Cei doi oficiali au exprimat solidaritatea deplină cu Ucraina şi au condamnat ferm invazia militară nejustificată şi brutală a Federației Ruse, apreciind că Rusia poartă întreaga responsabilitatea pentru situația umanitară gravă din Ucraina, cu consecinţe în întreaga Europă.

Vasile Dîncu și Celeste Wallander au discutat și despre cooperarea bilaterală în cadrul amplu oferit de Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, respectiv despre modalităţile de promovare a intereselor celor două ţări, în contextul implementării liniilor de efort prevăzute în Foaia de parcurs privind cooperarea România-SUA în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030.

Totodată, ministrul apărării naționale a exprimat aprecierea pentru contribuția SUA la eforturile de descurajare şi apărare pe flancul estic al Alianţei, în contextul situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, generată de războiul din Ucraina.

Întâlnirea de astăzi a avut loc în marja Reuniunii Grupului de Nivel Înalt România-SUA în domeniul apărării, care are loc la București în zilele de 11 și 12 mai.