28 mai 2022

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe, al cooperării africane şi marocanilor din străinătate din Regatul Maroc, Nasser Bourita

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 11 mai 2022, în marja Conferinţei ministeriale a Coaliţiei anti-ISIS/Daesh, care se desfăşoară la Marrakesh, Regatul Maroc, o întâlnire bilaterală cu omologul său marocan, Nasser Bourita, ministrul afacerilor externe, al cooperării africane şi marocanilor din străinătate.

În contextul aniversării, în acest an, a 60 de ani de relaţii diplomatice româno-marocane, cei doi şefi ai diplomaţiilor au reconfirmat disponibilitatea şi interesul deosebite ale ambelor părţi de a continua eforturile pentru dinamizarea dialogului politic la toate nivelurile, precum şi aprofundarea cooperării economice şi sectoriale, de exemplu în domeniul apărării, agriculturii şi al educaţiei, inclusiv prin sporirea accesului studenţilor marocani la programele de studii oferite de universităţile din România.

Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat invitaţia omologului marocan de a efectua o vizită oficială în Maroc în cursul acestui an, prilej cu care ar putea fi organizată cea de-a 11-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnică. Totodată, a evidenţiat potenţialul semnificativ de creştere a schimburilor comerciale, care au depăşit anul trecut pragul de 1 miliard de dolari, şi a arătat că organizarea Comisiei mixte interguvernamentale va putea facilita identificarea unor noi domenii de cooperare şi oportunităţi de investiţii atât în România, cât şi în Regatul Maroc.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi marocană au agreat propunerea părţii române de a încheia o Foaie de Parcurs a cooperării bilaterale, cu obiective şi termene concrete, care să ghideze dezvoltarea pragmatică a parteneriatului româno-marocan. De asemenea, cei doi miniştri au avut un schimb de opinii pe teme de interes regional, prilej cu care ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României privind evoluţiile din Ucraina şi impactul la nivel global al agresiunii militare ruse, inclusiv asupra securităţii alimentare şi securităţii energetice. Şeful diplomaţiei române a reiterat în cei mai fermi termeni condamnarea agresiunii ilegale, brutale şi neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei şi a evidenţiat sprijinul acordat de ţara noastră în evacuarea refugiaţilor ucraineni şi repatrierea cetăţenilor din state terţe, inclusiv cetăţeni marocani, precum şi ajutorul umanitar consistent acordat de România Ucrainei în acest context, respectiv pentru susţinerea economiei ucrainene.

Ministrul Bourita a mulţumit pentru eforturile României şi asistenţa acordată cetăţenilor marocani, peste 1500 fiind ajutaţi de autorităţile române să treacă din Ucraina în România şi apoi să se repatrieze în Maroc.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat felicitări omologului său marocan pentru organizarea, la Marrakesh a Conferinţei ministeriale a Coaliţiei Coaliţiei anti-ISIS/Daesh, evidenţiind aprecierea pentru eforturile Marocului de combatere a terorismului şi extremismului violent.

De asemenea, cei doi şefi ai diplomaţiilor au discutat despre relaţiile UE-Maroc, precum şi despre dosarul Sahara Occidentală, partea română reiterând poziţia României pe acest subiect.

Cu prilejul întrevederii, cei doi miniştri au adoptat un Comunicat Comun.

Sursa foto: MAE