28 mai 2022

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe, al cooperării şi al integrării africane din Republica Niger, Hassoumi Massoudou

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 11 mai 2022, în marja Conferinţei ministeriale a Coaliţiei anti-ISIS/Daesh (Marrakesh, Regatul Maroc), o întrevedere bilaterală cu Hassoumi Massoudou, ministrul afacerilor externe, al cooperării şi al integrării africane din Republica Niger.

Cei doi miniştri au abordat modalităţile concrete de dezvoltare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Niger, atât în plan politico-diplomatic şi al cooperării economice şi la nivel sectorial, cât şi în plan multilateral. Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat ritmul susţinut al contactelor bilaterale din ultima perioadă, subliniind oportunitatea menţinerii acestei tendinţe.

De asemenea, a fost discutată o serie de acţiuni concrete de cooperare bilaterală. Astfel, cei doi miniştri au convenit ca în perioada următoare să fie negociat şi agreat un Acord General privind relaţiile de cooperare între cele două ţări. De asemenea, ministrul român de externe a prezentat oportunităţile oferite de România pentru studii universitare în diverse domenii, inclusiv bursele oferite de MAE şi programul de burse de studii doctorale şi de cercetare post-doctorală destinat cercetătorilor francofoni „Eugen Ionescu”, fiind convenită intensificarea cooperării în domeniul educaţiei.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit în mod special la un proiect comun, finanţat de MAE român, privind identificarea, procesarea şi publicarea unor documente de arhivă legate de activitatea istoricului şi diplomatului român Neagu Djuvara în Niger, ţară în care acesta a locuit şi lucrat în perioada 1961-1984 în calitate de consilier diplomatic al ministrului afacerilor externe şi ca profesor de drept internaţional şi istorie economică la Universitatea din Niamey.

Întrevederea a prilejuit şi o trecere în revistă a evoluţiilor regionale, cu accent pe situaţia de securitate din Sahel şi din estul Europei.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul concret al României pentru sprijinirea luptei anti-teroriste în Sahel, în beneficiul populaţiei civile din regiune. Cei doi miniştri au convenit în acest cadru organizarea în perioada următoare de consultări între ministerele apărării din cele două state.

Ministrul Aurescu a salutat aprobarea recentă de către Adunarea Naţională din Niger a revizuirii „Declaraţiei de Politică Generală”, care permite dislocarea pe teritoriul statului Niger a forţelor internaţionale, în scopul combaterii fenomenului terorist.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat în cei mai fermi termeni condamnarea agresiunii ilegale, brutale şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a evidenţiat sprijinul acordat de ţara noastră în evacuarea refugiaţilor ucraineni şi repatrierea cetăţenilor din state terţe, inclusiv cetăţeni ai Republicii Niger, alături de măsurile luate de România în ceea ce priveşte acordarea de ajutor umanitar, respectiv facilitarea exporturilor de produse ucrainene. La solicitarea omologului său, a făcut o evaluare a posibilelor evoluţii ale ostilităţilor şi a implicaţiilor acestora. De asemenea, a mulţumit Republicii Niger pentru abordarea principială în privinţa războiului din Ucraina, manifestată inclusiv prin voturile exprimate în cadrul Adunării Generale ONU, în vederea adoptării rezoluţiilor recente pe această temă.

Ministrul român de externe a adresat omologului său invitaţia de a vizita România pentru a aprofunda cooperarea bilaterală, invitaţie acceptată cu plăcere de acesta.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto: MAE