29 iunie 2022

Întrevederea ministrului Florin Spătaru cu E.S. Huseyn Najafov, Ambasadorul Azerbaidjanului în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Florin Spătaru, ministrul economiei, a primit vizita E.S. Huseyn Najafov, Ambasadorul Azerbaidjanului în România și a domnului Hamza Karimov, directorul general al SOCAR Petroleum SA.

Discuțiile au vizat perspectivele de dezvoltare a relațiilor economice dintre România și Azerbaidjan în domeniile de interes reciproc, cu accent pe investițiile între cele două state.

Ambasadorul Azerbaidjanului, E.S. Huseyn Najafov, a mulțumit ministrului economiei pentru deschiderea către dialog și a subliniat că dorește aprofundarea relațiilor între cele două state, în principal în domeniul construcțiilor, unde investitorii români ar putea fi interesați, precum și în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice. Totodată, diplomatul a solicitat organizarea în prima jumătate a anului 2022 a unei Comisii Mixte Interguvernamentale, pentru stabilirea unor noi direcții de colaborare și parteneriate între companiile românești și cele azere.

”Organizarea Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Azerbaidjan reprezintă o bună oportunitate de a crește balanța comercială între cele două state și de a oferi companiilor șansa de a încheia noi parteneriate și de a identifica noi oportunități investiționale. Obiectivele Ministerului Econonomiei sunt reindustrializarea prin intermediul microelectronicii și prin valorificarea eficientă a resurselor naturale. Dezideratul meu este să creștem competitivitatea economică a României, prin produse naționale cu valoare adăugată, care să poată fi apoi comercializate și pe alte piețe, precum Azerbaidjan și țările din zona Mării Caspice”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a transmis un semnal de susținere a relațiilor bilaterale și a iniţiativelor de afaceri între mediile de business din cele două ţări, precizând că la nivelul Ministerului Economiei se dorește începerea unui amplu proces de reindustrializare a României. Astfel, țara noastră își va întări prezența pe piața azeră și în țările din zona Mării Caspice.

În prezent, cea mai importantă investiție azeră în România este cea a companiei SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic), în valoare de 64 milioane de euro, cu o contribuție la bugetul de stat de aproximativ 114 milioane de euro.

În acest context, directorul general al companiei, Hamza Karimov, și-a exprimat intenția ca pe viitor SOCAR să își extindă prezența pe piața românească.