Publicat: 27 Iulie, 2018 - 16:10
Share

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, aflată în vizită oficială în Republica Macedonia, a avut astăzi o întâlnire cu prim-ministrul macedonean, Zoran Zaev. În cadrul reuniunii, care survine la scurt timp după întrevederea recentă din marja Summit-ului 16+1 de la Sofia, din 4 iulie 2018, cei doi înalți oficiali au continuat discuțiile pe subiecte de interes comun, precum stadiul cooperării bilaterale, integrarea europeană și euro-atlantică a Republicii Macedonia, precum și evoluțiile recente la nivel regional.

Premierul Viorica Dăncilă a reconfirmat sprijinul politic ferm al Guvernului României pentru parcursul european și euro-atlantic al Republicii Macedonia și disponibilitatea de a oferi asistență tehnică pentru procesele de aderare la Uniunea Europeană și NATO. În context, înaltul oficial român a adresat felicitări pentru confirmarea primită recent de la Bruxelles privind deschiderea negocierilor de aderare cu UE, precum și pentru primirea invitației de aderare la NATO. De asemenea, șeful Executivului l-a felicitat pe omologul său macedonean și echipa de miniștri pentru eforturile majore depuse în ultima perioadă, în contextul în care aderarea la UE și NATO este un obiectiv major asumat de guvernul actual de la Skopje. 

Prim-ministrul român a reiterat satisfacţia pentru conţinutul pozitiv al Concluziilor Consiliului UE din iunie 2018, care deschid calea spre începerea negocierilor de aderare la UE, respectiv stabilirea unui parcurs care să permită, pe baza îndeplinirii condiționalităților, adoptarea unei decizii de lansare a acestora în iunie 2019 şi organizarea, până la finalul anului 2019, a primei conferințe de aderare.

Înaltul oficial român a menționat că cele două oportunități au fost deschise mai ales datorită deciziei curajoase și istorice a Republicii Macedonia de a încheia un acord privind numele constituțional cu Grecia și a exprimat încredere în maturitatea opiniei publice macedonene, al cărei sprijin este necesar pentru ca acordul istoric de la Prespa să producă efecte benefice pe termen lung.

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat importanța pe care viitoarea Președinție română a Consiliului UE o va acorda continuării politicii de extindere a UE și a încurajat înaltul oficial macedonean să continue eforturile de reformă pentru înregistrarea progreselor necesare înainte de finalul mandatului României, în iunie 2019.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat dorinţa de a deschide împreună noi perspective de cooperare în plan bilateral prin dialog politic, întâlniri la nivel de lucru şi intensificarea cooperării sectoriale. Înaltul oficial român a evidențiat noile oportunități oferite de România minorității macedonene prin instituirea Zilei Limbii Macedonene, la 8 decembrie, și a solicitat o atenție similară de la Skopje pentru minoritatea înrudită aromână din Macedonia.

Cei doi premieri au abordat necesitatea dezvoltării potențialului semnificativ existent în planul cooperării economice bilaterale, printre inițiativele discutate fiind și organizarea, în viitor, a unui Forum economic bilateral, precum și demararea unei analize vizând oportunitatea unor zboruri directe București-Skopje. De asemenea, cei doi prim-miniștri au agreat o serie de măsuri pentru finalizarea rapidă a pachetului de acorduri bilaterale aflate în lucru la București și la Skopje.

Tag-uri Nume: