Publicat: 7 Februarie, 2019 - 10:56
Share

La data de 7 februarie, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, în contextul vizitei de lucru pe care o efectuează la Bruxelles (6-7 februarie a.c).

Întâlnirea a prilejuit un schimb consistent de opinii asupra cooperării României cu organizațiile evreiești, precum şi asupra educării societăţii la nivel european și internațional în spiritul toleranţei, nediscriminării, combaterii antisemitismului şi cultivării memoriei Holocaustului. Totodată, ambele părți au manifestat îngrijorare față de apariția unor tendinţe populist-extremiste şi antisemite în Europa, care îşi găsesc reflectare la nivel politic, apreciind în acest sens necesitatea unei intensificări a eforturilor comune pentru combaterea acestora, inclusiv prin educaţia tinerei generaţii. 

Astfel, demnitarul român a reafirmat angajamentul constant al României în lupta împotriva antisemitismului și a mulțumit pentru implicarea Complexului Educațional Laude-Reut din București în derularea unor proiecte educaționale destinate tinerei generații. În acelaşi timp, ambele părţi au evidenţiat dorinţa de amplificare a acestei cooperări şi de intensificare a relaţiei de încredere şi a dialogului onest şi deschis.

Mai mult, oficialul român a făcut cunoscut interlocutorului intenția Guvernului de la București de a îi invita în România pentru o reuniune pe toți Reprezentanții Speciali privind combaterea antisemitismului.

Președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, a adresat mulţumiri pentru eforturile constante şi dedicate ale României pentru asumarea trecutului istoric, precum şi pentru onorarea memoriei victimelor Holocaustului. 

În acest context, Ronald Lauder a adresat prim-ministrului României invitația de a efectua o vizită la New York, în toamna acestui an. 

Ronald Lauder este președinte al Congresului Mondial Evreiesc din iunie 2007. De-a lungul timpului acesta s-a implicat în numeroase activități filantropice internaționale pe care organizația le-a desfășurat la nivel internațional. În 1986, a fost desemnat ca ambasador în Austria de către președintele Reagan. Apoi, activitatea sa s-a concentrat pe revitalizarea comunităților evreiești din Europa Centrală și de Est, afectate atât de evenimentele din perioada Holocaustului, cât și de regimul comunist. În 1987, a pus bazele Fundației Ronald S. Lauder, care are acum 37 de filiale în state precum Austria, Belarus, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia și Ucraina.  

Congresul Mondial Evreiesc este o organizaţie internaţională ce reprezintă comunităţile şi organizaţiile evreieşti din peste 100 de state ale lumii. Congresul negociază, în numele comunităţilor, cu guverne, parlamente şi alte organizaţii internaţionale. Organizaţia a fost fondată în 1936, la Geneva.