10 august 2022

Întrevederea secretarului de stat Cornel Feruţă cu Afshan Khan, Director Regional pentru Europa şi Asia Centrală, UNICEF

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a avut la 3 martie o întrevedere cu doamna Afshan Khan, Director Regional UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală, în contextul vizitei efectuate de oficialul onusian în România, în perioada 1-3 martie 2022.

Temele principale de discuţie au vizat colaborarea dintre Guvernul României şi UNICEF prin acordarea de sprijin şi asistenţă tehnică copiilor şi familiilor refugiate din Ucraina pe teritoriul României. Oficialul român a amintit măsurile adoptate de autorităţile române pentru asigurarea utilităţilor de primă necesitate cetăţenilor ucraineni şi de alte naţionalităţi care sosesc din Ucraina, inclusiv prin operaţionalizarea platformei Împreună ajutăm mai mult, prin care instituţiile guvernamentale îşi coordonează acţiunile cu societatea civilă şi organizaţiile naţionale şi internaţionale.

Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii cu privire la sistemul de protecţie a drepturilor copilului din România, respectiv cu privire la cooperarea dintre România şi UNICEF.

Secretarul de stat Cornel Feruţă a subliniat, de asemenea, rolul important al UNICEF şi al colaborării în cadrul Programelor de Ţară şi a Planurilor de Acţiune aferente pentru progresele României în domeniul protecţiei drepturilor copilului. În context, a exprimat interesul pentru continuarea parteneriatului dintre România şi UNICEF.

Informaţii suplimentare

Baza relaţiilor dintre România şi UNICEF o constituie Acordul cadru de cooperare dintre Guvernul României şi UNICEF, semnat la 21 iunie 1991 şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 295/1992. În spiritul Acordului-cadru, Guvernul României a aprobat prelungirea mandatului UNICEF în România pentru perioadele 2010-2012 şi 2013-2017 pe baza unui document programatic orientativ denumit „Programul de ţară UNICEF-România” (Country Programme Document UNICEF-Romania). Conform practicii UNICEF, Programul de ţară este complementat de un plan de acţiune pentru acelaşi interval de implementare, care detaliază aspectele practice ale cooperării.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media