4 octombrie 2022

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu Livia Leu, secretar de stat în Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Confederaţiei Elveţiene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut luni, 4 iulie 2022, o întrevedere cu Livia Leu, secretar de stat în Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Confederaţiei Elveţiene, în marja Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei (URC 2022), de la Lugano (Elveţia).

Cu acest prilej, au fost discutate aspecte legate de evoluţia relaţiilor bilaterale, precum şi de perspectivele semnării Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Elveţia pentru operaţionalizarea celei de-a doua tranşe a contribuţiei financiare elveţiene acordată ţării noastre, în vederea reducerii disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. Cele două părţi au abordat, de asemenea, stadiul raporturilor dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană şi au procedat la un schimb de vederi privind situaţia regională de securitate, generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat caracterul ascendent al relaţiilor româno-elveţiene, sens în care a evidenţiat că implementarea proiectelor finanţate din cea de-a doua tranşă a contribuţiei elveţiene la coeziunea UE va facilita aprofundarea cooperării bilaterale în domenii de interes comun, precum energia, protecţia mediului, sprijinirea IMM-urilor şi educaţia.

Secretarul de stat Livia Leu a trecut în revistă stadiul discuţiilor privind viitorul relaţiei cu UE, sens în care a subliniat importanţa pe care autorităţile de la Berna o acordă dezvoltării raporturilor cu Uniunea Europeană, partener important pentru Elveţia. A subliniat, de asemenea, că agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei face necesară, mai mult ca oricând, aprofundarea cooperării între toate statele europene.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la principalele teme de actualitate la nivel european, cu accent pe necesitatea continuării sprijinului oferit Ucrainei.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto MAE