13 august 2022

Întrevederea vicepreşedintelui Senatului, Robert- Marius Cazanciuc, cu o delegaţie parlamentară albaneză condusă de Taulant Balla

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Întrevederea vicepreşedintelui Senatului, Robert- Marius Cazanciuc, cu o delegaţie parlamentară albaneză condusă de Taulant Balla, preşedintele Grupului Partidului Socialist şi preşedintele Comisiei parlamentare de stabilizare şi asociere UE – Albania, din cadrul Parlamentului Republicii Albania

Marţi, 28 iunie 2022, senatorul Robert-Marius Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului, a avut o întrevedere cu o delegaţie parlamentară albaneză condusă de Taulant Balla, preşedintele Grupului Partidului Socialist şi preşedintele Comisiei parlamentare de stabilizare şi asociere UE – Albania, din cadrul Parlamentului Republicii Albania.

În cadrul întrevederii, senatorul Robert-Marius Cazanciuc a menţionat că Republica Albania este un prieten apropiat al României, un stat partener important şi un aliat de încredere în cadrul NATO, subliniind importanţa şi valoarea acestor elemente într-un mediu internaţional volatil, cum este cel actual.

Vicepreşedintele Senatului a transmis părţii albaneze disponibilitatea României de a împărtăşi din expertiza noastră, pentru sprijinirea procesului de aderare la UE al Albaniei, subliniind importanţa în cadrul acestuia a continuării consolidării procesului de implementare a paşilor legislativi necesari. În acest sens, a împărtăşit experienţa pe care domnia sa a avut-o în calitate de ministru al justiţiei.

Vicepreşedintele Senatului a amintit de ,,Casa Iorga” din Saranda, menţionând importanţa istorică şi culturală pentru România a acesteia, construită fiind la iniţiativa marelui istoric român, şi care acum face obiectul unui proces de restituire către statul român. De asemenea, a apreciat puntea de legătură pe care o reprezintă minoritatea albaneză din România şi, respectiv, comunitatea aromână din Republica Albania ca parte integrantă a poporului român.

Senatorul român a precizat că există încă numeroase oportunităţi nevalorificate pentru dezvoltarea componentei economice a relaţiilor bilaterale, schimburile comerciale între cele două ţări fiind sub potenţialul real. În acest sens, domnia sa a menţionat importanţa finalizării procesului de stabilire a unei linii aeriene directe Bucureşti – Tirana. De asemenea, senatorul Cazanciuc a evidenţiat importanţa diplomaţiei parlamentare pentru intensificarea relaţiilor politico-economice şi sectoriale dintre cele două ţări.

Delegaţia albaneză a fost formată din Taulant Balla, preşedintele Grupului Partidului Socialist al Parlamentului Albaniei, co-preşedinte al Comisiei parlamentare de stabilizare şi asociere UE-Albania, Ilir Pendavinji, deputat în Parlamentul Albaniei în Grupul Partidului Socialist, Secretar al Comisiei pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Sănătate, Jurgis Çyrbja, deputat în Parlamentul Albaniei în Grupul Partidului Socialist, membru al Comisiei pentru afaceri juridice, administraţia publică şi drepturile omului, şi Ilir Tepelena, Ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti.

Sursa foto Senat