Publicat: 6 Februarie, 2019 - 17:38

Aflată la Bruxelles, Viorica Dăncilă a avut mai multe întrevederi cu reprezentanții unor organizații evreiești.

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu  secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești

 

Prim-ministrul României, aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles pentru a participa la conferința ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa - de la politici la acțiuni”, din 7 februarie, a avut o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (World Jewish Restitution Organisation), Collette Avital.

Cu această ocazie, au fost abordate relațiile bilaterale România-Israel, prim-ministrul României subliniind că Statul Israel este pentru țara noastră cel mai apropiat aliat și partener strategic în Orientul Mijlociu.

Au fost evocate eforturile recente ale Românei în direcția accelerării procesului de restituire a proprietăților evreiești, precum și evoluțiile legislative legate de plata indemnizațiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului. S-a convenit continuarea cooperării dintre Guvernul României și Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești pe aceste teme.

De asemenea, cei doi interlocutori au discutat despre importanța Israelului ca partener strategic al Uniunii Europene, pe o gamă extinsă de teme, de la stabilitatea regională și contraterorism la dezvoltarea economică și securitatea energetică, educație și promovarea valorilor comune.

Totodată, șeful Executivului de la București a prezentat, în cadrul întrevederii, prioritățile Președinției României la Consiliul UE, cu accent pe tema combaterii antisemitismului și a combaterii negării Holocaustului.

 

Elemente de background:

Colette Avital, ambasador și om politic israelian de origine română, îndeplinește în prezent funcția de secretar general în cadrul Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești. Aceasta s-a născut în 1940, în Bucureşti, și a emigrat în Israel în 1950, fiind o personalitate marcantă a comunităţii originarilor din România. Colette Avital are o îndelungată şi distinsă carieră în politică şi diplomaţie. Aceasta a fost aleasă în Knesset, pe listele Partidului Muncii, în anul 1999, fiind realeasă în 2003 şi 2006. A fost vicepreşedinte al Knessetului şi membră a comitetelor de politică externă şi apărare, imigraţie, absorbţie şi problematica diasporei.

Înainte de a intra în politică, Colette Avital a fost diplomat de carieră, îndeplinind în cadrul MAE israelian funcţiile de director al Diviziei de pregătire a personalului diplomatic,  director general adjunct al Diviziei de Informare şi Comunicare precum şi funcţia de director general adjunct pentru problemele Europei Occidentale.

În străinătate a activat în calitate de ataşat de presă la Bruxelles, consul şi consul general a.i. la Boston, ministru plenipotenţiar la Paris (1982-1985), ambasador în Portugalia (1988-1992) şi consul general la New York (1992-1996). Are gradul diplomatic de ambasador.

Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (WJRO) este o organizație non-profit cu sediul la Ierusalim, fondată în 1993. Activitatea WJRO constă în negocierea, cu autoritățile naționale și locale din Europa Centrală și de Est, pe tema restituirii proprietăților evreiești confiscate abuziv în timpul regimului comunist.

WJRO susține procesul de restituire a proprietăților evreiești, precum și cel de acordare a unor compensații pentru supraviețuitorii Holocaustului și cooperează îndeaproape cu organizațiile naționale și locale ale comunităților evreiești.

 

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu doamna Katharina von Schnurbein, coordonator european pentru combaterea antisemitismului

 

Azi, 6 februarie, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, aflată la Bruxelles pentru a deschide Conferința ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa - de la politici la acțiuni” (7 februarie 2019), eveniment organizat de România, în contextul deținerii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, a avut o întrevedere bilaterală cu doamna Katharina von Schnurbein, coordonator european pentru combaterea antisemitismului.

Oficialul român a subliniat că temele combaterii antisemitismului, a negaționismului și cea a păstrării memoriei Holocaustului sunt prioritare în atenția Președinției române a Consiliului UE, precizând că acestea au fost încadrate în pilonul IV al priorităților: Europa valorilor comune.

Premierul român a mulțumit pentru implicarea activă a coordonatorului european în organizarea Conferinței privind lupta împotriva antisemitismului, asigurând interlocutorul străin de susținerea României pentru proiectele Comisiei Europene dedicate implementării Declarației Consiliului din 6 decembrie 2018 privind combaterea antisemitismului și dezvoltarea unei abordări comune pentru o mai bună protecție a comunităților și instituțiilor evreiești din Europa.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a oferit informații cu privire la proiectul României de a organiza, în 11 martie 2019, la București, o conferință pe tema combaterii negării Holocaustului prin politici educaționale și memorialistică, eveniment care urmărește să promoveze unul dintre cele mai importante proiecte curente ale României pe această problematică – deschiderea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România.

 

Elemente de background:

Katharina von Schnurbein, cetățean german, a preluat funcția de coordonator al Comisiei Europene pentru combaterea antisemitismului în luna decembrie 2015. A fost unul dintre principalii susținători ai adoptării definiției de lucru a antisemitismului în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) și, după adoptarea acesteia în cadrul organizației, a fost promotorul principal al adoptării acesteia și la nivel național, de cât mai multe state-membre.

 

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă,

cu vicepreședintele executiv al B'nai B'rith International

 

 

În contextul participării la conferința „Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa - de la politici la acțiuni”, eveniment la nivel înalt al Președinției române a Consiliului UE, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel S. Mariaschin, director executiv și vicepreședinte executiv al B’nai B’rith International.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE pe tema combaterii antisemitismului și a combaterii negării Holocaustului. Totodată, oficialul român a exprimat satisfacția față de activitatea organizațiilor evreiești americane în susținerea valorilor democratice și a salutat relația construită cu România.

În context, a fost reafirmat angajamentul României și rolul activ asumat în combaterea fenomenului antisemitismului la nivel internațional, prin dezvoltarea unor instrumente eficiente pentru combaterea și prevenirea discriminării, discursului de ură și infracțiunilor motivate de ură.

Premierul român şi interlocutorul său au exprimat îngrijorarea faţă de tendinţele publice de revalorizare a unor acţiuni şi poziţii xenofobe şi antisemite, care şi-au făcut apariţia în ultima perioadă în unele state europene, şi au exprimat poziţii de condamnare a acestora.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat proiectele curente aflate în desfășurare în România, cu accent pe deschiderea unui muzeu național de istorie a evreilor și al Holocaustului din România.

 

Elemente de background:

Daniel S. Mariaschin este director executiv și vicepreședinte executiv al organizației B'nai B'rith International. Din această calitate, coordonează toate programele și activitățile desfășurate pe plan mondial de către organizație. Și-a dedicat întreaga activitate profesională organizațiilor evreiești și promovării protecției drepturilor membrilor comunităților evreiești în plan mondial și cultivarea unor bune relații cu Statul Israel.

B'nai B'rith International este o organizație a cărei misiune constă în promovarea drepturilor omului, promovarea Israelului, promovarea unității și continuității evreilor, dar și asigurarea accesului la locuințe sigure și accesibile pentru persoanele în vârstă cu venituri reduse și educație diversificată. Din 1843, B'nai B'rith a jucat un rol vital în sprijinirea comunităților evreiești din întreaga lume, cât și a altor comunități aflate în situații de criză. Prezentă în țări din întreaga lume, B'nai B'rith este Vocea Globală a Comunității Evreiești.

Organizaţia B'nai B'rith International a fost înfiinţată în 1843, la New York, de 12 emigranţi evrei din Europa. Între timp, B'nai B'rith a devenit cea mai puternică organizaţie evreiască din lume, deţinând reprezentanţe în peste 58 de state şi fiind prezentă în mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONU, UNESCO şi Consiliul Europei.

 

 

 

 

Tag-uri Geo: