Publicat: 7 Iulie, 2018 - 19:23
Cu Zoran Zaev (Macedonia), Denis Zvizdić (Bosnia și Herțegovina) și Māris Kučinskis (Letonia)

În marja participării la Summit-ul China-Europa Centrală și de Est premierului Viorica Dăncilă a avut întrevederi cu omologi din zonă.

 

Întrevedere cu omologul din R. Macedonia, Zoran Zaev

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 7 iulie 2018, la Sofia, o întrevedere cu Zoran Zaev, prim-ministrul R. Macedonia, cu prilejul participării la Summit-ul cooperării între statele din Europa Centrală şi de Est şi China - 16+1.

În cadrul reuniunii, cei doi prim-miniștri au abordat subiecte de interes comun, precum stadiul cooperării bilaterale, integrarea europeană și euro-atlantică a R. Macedonia, precum și evoluțiile recente la nivel regional.

Şeful Executivului a reconfirmat sprijinul politic ferm al Guvernului României pentru parcursul european și euro-atlantic al R. Macedonia și disponibilitatea de a oferi asistență tehnică pentru procesele de aderare la Uniunea Europeană și la NATO. În context, premierul român a subliniat importanța pe care viitoarea Președinție română a Consiliului UE (semestrul I, 2019) o va acorda continuării politicii de extindere a UE, precum și dezvoltării relațiilor politice cu statele din Balcanii de Vest.

Premierul Dăncilă a adresat felicitări pentru recenta încheiere a acordului bilateral privind numele constituțional cu Grecia și a apreciat că acest pas istoric va deschide noi oportunități pentru R. Macedonia. De asemenea, a apreciat dinamismul cu care guvernul macedonean condus de premierul Zaev a reluat procesul de reforme pro-europene şi a exprimat convingerea că rezultatele concrete nu vor întârzia să apară. A exemplificat cu decizia recentă a Consiliului European pe care România a susţinut-o şi care reprezintă o încurajare în plus pentru continuarea reformelor.

Cei doi premieri au agreat să continue demersurile pentru creșterea frecvenței dialogului politic la nivel înalt și la nivel de lucru între România și Republica Macedonia. De asemenea, a fost subliniată deschiderea ambelor părți pentru aprofundarea cooperării sectoriale și a consolidării relației economice bilaterale, care trebuie să valorifice potențialul semnificativ existent.

 

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić

În contextul participării la reuniunea statelor din Europa Centrală şi de Est şi China – „16+1” - , prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 7 iulie 2018, la Sofia, o întrevedere cu Denis Zvizdić, președintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina.

Dialogul a reconfirmat interesul ambelor guverne pentru o dezvoltare accentuată a relațiilor bilaterale în perioada următoare și pentru promovarea cooperării în arii de interes comun. În cadrul întrevederii, cei doi premieri au trecut în revistă stadiul cooperării bilaterale și au discutat posibilitățile de dinamizare a acesteia în plan politic, economic și cultural. În context, au acordat o atenție deosebită consolidării cooperării economice, unde există un potențial considerabil, care trebuie valorificat pe deplin. De asemenea, s-a referit la extinderea cooperării sectoriale, la încurajarea dialogului între mediile de afaceri şi a propus organizarea unui forum economic.

Președintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina a transmis premierului român invitația de a efectua o vizită oficială în ţara sa.

Premierul român a reiterat, cu acest prilej, susţinerea fermă a țării noastre pentru avansarea Bosniei şi Herțegovinei pe calea aderării la UE și a reiterat angajamentul României de a acorda asistență tehnică în procesul de pregătire pentru aderare. Partea română a reconfirmat sprijinul pentru obiectivul european al Bosniei şi Herţegovinei, inclusiv în contextul în care România va deţine Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului viitor. A încurajat continuarea implementării Agendei de Reforme, în contextul dezideratului autorităților de la Sarajevo de a obține statutul de candidat la aderarea la UE.

Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat deschiderea Guvernului român pentru a continua să împărtășească modalitățile cele mai potrivite pentru a sprijini Bosnia şi Herţegovina în intensificarea cooperării sale cu NATO, având în vedere importanța securității și stabilității în întreaga regiune

 

Întrevederea prim-ministrului României cu omologul leton Māris Kučinskis

La data de 7 iulie 2018, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu omologul leton, Māris Kučinskis, în marja participării la Summit-ul China-Europa Centrală și de Est care se desfășoară la Sofia.

Șeful Executivului român a exprimat apreciere pentru relațiile foarte bune între România și Republica Letonia și a reconfirmat deschiderea țării noastre pentru menținerea unui dialog constant, atât din perspectivă bilaterală, cât și sub aspectul unei mai bune coordonări pe domeniile de interes comun ale agendelor europene și de securitate. În context, premierul Viorica Dăncilă a amintit că a avut un schimb de vederi consistent cu ministrul leton al afacerilor externe, Edgars Rinkēvičs, în timpul vizitei acestuia la București, la 5 iulie 2018.

Prim-ministrul României a subliniat că este important să fie dat un impuls suplimentar cooperării economice româno-letone, pentru a folosi la justa valoare potențialul existent. A prezentat premierului Māris Kučinskis oportunitățile oferite de România investitorilor străini, făcând referire la noul cadru legislativ în materie.

Premierul Viorica Dăncilă a exprimat interesul pentru adâncirea cooperării sectoriale în domenii precum agricultura și tehnologiile de ultimă generație și a arătat apreciere pentru conlucrarea excelentă în domeniul apărării.

Partea română a precizat că deținerea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului UE, reprezintă deopotrivă o provocare și o oportunitate pentru țara noastră și a adăugat că Guvernul pe care îl conduce acordă o maximă importanță pregătirii acestui exercițiu european. A mai subliniat că, exercitarea acestui mandat, în semestrul I al anului 2019, oferă ocazia intensificării dialogului bilateral pe teme de interes comun și aprofundării coordonării în domeniul afacerilor europene între România și Republica Letonia.

Prim-ministrul leton a acceptat invitația de a efectua o vizită oficială  în România, în cursul acestui an, arătând ca intenționează să fie însoțit de o delegație importantă de oameni de afaceri, pentru a participa la un forum economic bilateral.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: