Publicat: 27 Iulie, 2014 - 18:20
Share

Investițiile pe piața imobiliară în România au ajuns la 402,4 milioane euro în primul semestru din 2014 și au însumat o suprafață tranzacționată de peste 692.000 mp, fiind în creștere cu 222% (de 3,22 ori) față de prima jumătate a anului trecut și cu 17% față de întregul an 2013, conform celui mai recent studiu realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE.
Au fost 15 tranzacții, cel mai mare număr după 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut. Conform studiului, a fost consemnată o mai mare diversitate cu privire la tipul și utilizarea proprietăților vândute, precum și în ceea ce privește profilul cumpărătorilor.

Profilul tranzacțiilor a fost destul de divers în termeni de utilizare a proprietății, segmentul de birouri deținând 58% din totalul volumului, tipul proprietăților (proprietățile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumpărătorului (dezvoltatorii și fondurile instituționale au fost cele mai active, dintre care Globalworth a generat 54% din volum).

Chiria primă a fost relativ stabilă — 60 euro/mp/lună pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/lună pentru spațiile de birouri și 3,8 euro/mp/lună pentru spațiile industriale.

'Această creștere a volumului de investiții vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, în special spații de birouri și retail în București. Cu randamente atractive, o economie aflată într-un stadiu pozitiv de evoluție și o cerere în creștere de la un trimestru la altul din partea chiriașilor, există suficiente argumente pentru ca alte tranzacții majore să se finalizeze în următoarele 6-9 luni', a declarat Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România.

A fost observată de asemenea o creștere a tranzacțiilor cu terenuri în termeni de număr, valoare și tipul de proprietăți vândute.