6 octombrie 2022

Investiţiile Primăriei Sectorului 1 în 2022: exproprieri şi reabilitări de imobile istorice/emblematice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Investiţiile Primăriei Sectorului 1 în 2022: exproprieri şi reabilitări de imobile istorice/emblematice, extinderi de şcoli şi asfaltarea drumurilor

Asfaltarea a 50 de străzi, reabilitarea termică a 60 de blocuri, precum şi extinderea şcolilor Herăstrău şi Pia Brătianu sunt o parte din proiectele de investiţii care vor începe, în 2022, în Sectorul 1. Tot în acest an vor începe lucrările de reabilitare la teatrele Masca şi Bazilescu.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat, într-un interviu pentru portalul www.hotnews.ro, investiţiile pe care administraţia locală vrea să le demareze în acest an, parte dintr-un program mai amplu, care se întinde pe următorii trei ani.

„Anul acesta o să finalizăm asfaltarea a 50 de străzi, între 50 şi 80, depinde cât vom reuşi, şi avem încă 100 de străzi pentru anul viitor şi încă 200 peste doi ani. Ambiţia noastră este să nu mai avem străzi de pământ şi să avem un mobilier urban de calitate şi unitar. Pe partea de blocuri am început programul de reabilitare, o să finalizăm anul acesta aproximativ 60 de blocuri. Avem o mică neînţelegere cu Consiliul Local în privinţa altor 85 de blocuri,” declară primarul Sectorului 1.

Exproprierile

Primăria Sectorului 1 are în plan să exproprieze, în anul 2022, un număr de cinci clădiri monument istoric, pentru a le consolida şi pune în valoare: fostul hotel Dunărea, Casa Miclescu, Casa Petrescu, atelierele Berthelot (unul din sediile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”) şi blocul Ciclop de pe bulevardul Magheru.

„Deja am reabilitat cu o grijă specială un bloc care este în apropiere, am fost foarte atentă să păstrăm specificul, şi vrem să continuăm reabilitarea clădirilor de pe arterele principale şi blocul Ciclop face parte din ambiţiile mele. Aş dori să-l cumpărăm, să-l reabilităm, să avem o parcare acolo şi să avem un bulevard Magheru care arată altfel”, afirmă Clotilde Armand. Primarul analizează şi ideea de a cumpăra Casa Radio şi terenul aferent pentru a amenaja acolo un spaţiu dedicat sportului.

Proiectele pilot

În 2022 vor începe şi două proiecte pilot, unul vizează amplasarea de panouri solare şi pompe de căldură la cel puţin zece blocuri din cartierul Aviaţiei, iar celălalt amenajarea unor platforme pentru colectare selectivă pe patru fracţii în cartierul Pajura.

„Sunt mai multe cartiere din Sectorul 1 care suferă foarte mult din cauză că sunt la capăt de reţea şi sunt probleme cu furnizarea apei calde şi căldurii. Am pus acel generator de ultimă generaţie în Aviaţiei, o să mai punem unul anul acesta, unde sunt probleme, dar nu asta este soluţia pe termen lung. Eu mi-aş dori să nu mai depindem de Termoenergetica,” explică primarul Sectorului 1.

Şcolile

La capitolul învăţământ, primarul spune că anul acesta se vor finaliza lucrările de extindere a şcolilor Pia Brătianu şi Herăstrău, vor începe lucrările la şcoala din Greenfield şi se vor inaugura două bazine de înot.

„Ideea este să nu mai avem şcoli unde elevii învaţă în 3 schimburi. Am diminuat, dar vrem să nu mai fie deloc. Se vor deschide două bazine de înot, le-a făcut CNI, noi trebuie să le branşăm la utilităţi. Anul acesta ne propunem să le inaugurăm. Aş vrea ca toti copiii de la 7-8 ani să aibă o oră de înot în fiecare săptămână. Aşa se întâmplă în alte ţări civilizate”, afirmă Clotilde Armand.

Tot anul acesta Primăria va face documentaţia pentru consolidarea a 11 şcoli care prezintă risc seismic, iar lucrările vor începe în 2023.

Pieţele

În ceea ce priveşte pieţele, primarul declară că în 2022 va fi modernizată Piaţa 1 Mai şi se va concesiona Piaţa Amzei pentru a fi transformată în spaţiu de „coworking”, piaţă cu legume şi fructe şi food market cu mâncare sănătoasă.

De asemenea, se vor planta între 10.000 şi 15.000 de arbori, vor începe lucrările de reabilitare a teatrelor Masca şi Teatrul de vară din Parcul Bazilescu, vor fi inaugurate două cluburi pentru seniori, iar sume între 10 şi 20 de milioane lei vor fi alocate pentru investiţii în spitalele din sector şi vom începe construirea unor blocuri de locuinţe pentru tineri.

Promenada Verde

În 2022 se va lucra şi la documentaţia necesară realizării proiectului Promenada Verde. Primăria a reuşit în ultimul an să inventarieze şi terenurile de pe malul lacurilor, a încheiat un protocol cu Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement de la Primăria Capitalei (administratorul lacurilor), pentru realizarea proiectului şi a lansat licitaţia pentru elaborarea planului de urbanism aferent proiectului.

„Anul acesta o să facem studiul de fezabilitate pentru tronsoanele pe care deja le-am deschis şi sper să deschid alte tronsoane tot anul acesta, dar partea de mal care va fi reconstruită va fi făcută doar pe tronsoanele care există acum, mă refer anul acesta. O să avem bucăţi din promenadă finalizate în 2023. Până la finalul mandatului aş dori să avem gata Lacul Băneasa şi o bună parte din celelalte două lacuri finalizate. Nu cred că o să pot face tot, dar măcar un lac aş vrea să fie complet”, a mai spus Clotilde Armand.

Interviul acordat publicaţiei www.hotnews.ro poate fi accesat online la adresa https://bit.ly/3KjljrV. Comunicat de presă – Primăria Sectorului 1 Bucureşti