28 mai 2022

Ioan Bălan: Vizita delegaţiei parlamentare ucrainene din data de 10 mai consolidează prietenia dintre cele două state

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, deputatul PNL Ioan Balan, a reconfirmat în faţa delegaţiei parlamentare ucrainene condusă de doamna deputat Marchenko Liudmyla sprijinul tuturor instituţiilor din România pentru poporul ucrainean afectat de agresiunea barbară a Rusiei:

„Marţi, 10 mai, o zi cu însemnătate istorică pentru independenţa de stat a României, am avut plăcerea să mă întâlnesc, împreună cu majoritatea colegilor din Grupul parlamentar de prietenie cu Ucraina, cu o delegaţie de parlamentari din Rada Supremă de la Kiev.

Îi mulţumesc pe această cale liderului Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, domnul Gabriel Andronache, care, deşi avea o agendă extrem de încărcată, lucrările plenului Camerei Deputaţilor fiind în desfăşurare, ne-a onorat cu prezenţa, a deschis discuţiile între cele două delegaţii parlamentare şi a transmis delegaţiei ucrainene mesajul de sprijin al liderilor grupurilor parlamentare. Din păcate, am constatat cu deosebit regret faptul că un coleg parlamentar din USR a încercat să politizeze chiar şi această întâlnire, dând dovadă de profundă imaturitate politică şi diplomatică.

În cadrul discuţiilor pe care le-am purtat cu delegaţia ucraineană am condamnat ferm, alături de colegii mei din Grupul de prietenie, războiul barbar şi ilegal declanşat de Rusia şi am reafirmat susţinerea tuturor instituţiilor statului român pentru cetăţenii ucraineni. Cred cu tărie că întărirea relaţiilor dintre România şi Ucraina a început prin sprijinul necondiţionat şi emoţionant pe care românii l-au acordat, încă din prima zi a războiului, refugiaţilor ucraineni. Din prima zi a războiului, românii au demonstrat că prin sângele nostru curge ospitalitatea, omenia, bunătate şi dorinţa de a ajuta necondiţionat pe cei aflaţi în suferinţă. Stă mărturie, în acest sens, faptul că pentru mii de refugiaţi, pentru mii de copii ucraineni, România este „acasă”.

Mii de ucraineni au fost primiţi şi integraţi în familiile de români asemeni unor fraţi.

În calitate de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina am mulţumit delegaţiei parlamentare ucrainene şi doamnei deputat Marchenko Liudmyla pentru că ne-a dat ocazia să transmitem poporului ucrainean toată susţinerea noastră. Am mai transmis poporului vecin toată admiraţia românilor pentru eroismul soldaţilor care îşi apără ţara şi familiile cu preţul vieţii.

Parlamentarii ucraineni şi-au exprimat satisfacţia pentru ajutorul primit din partea Grupului de prietenie şi ne-au invitat la Kiev în perioada următoare. În calitate de parlamentar care a avut multiple demersuri în anii trecuţi, pentru a ameliora relaţiile diplomatice cu Ucraina şi pentru a proteja interesele românilor din Ucraina, nu pot decât să mă bucur de faptul că, astăzi, prietenia dintre cele două state este din ce în ce mai puternică, mai solidă, lucru care va aduce beneficii de ambele părţi.”

Ioan BALAN
Deputat PNL
Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina

Sursa foto: Facebook