Publicat: 26 Martie, 2012 - 10:04
Share

Puterea portocalie – verde castanie şi ce-o mai fi, nu încetează să arunce în piața publică tot felul de diversiuni, care mai de care mai năstrușnice, în încercarea de a masca dezastrul economic și social în care a adus România, a declarat vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru.

Prezentăm declarația de presă a vicepreședintelui PSD: 
 
”Mulți vectori de imagine PDL-iști, şi nu numai,  în frunte cu “tătucul” lor de la Cotroceni, doresc să mute dezbaterea publică de la subiecte stringente referitoare la viaţa românilor, către subiecte de o altă  relevanţă pentru momentul politic actual.
 
Unul dintre aceste subiecte, care este adus din nou în atenția populației prin folosirea mass-mediei, este revizuirea Constituției României şi eventual programarea unui referendum de validare a revizuirii - odată cu scrutinul pentru alegerile locale, zice-se pentru “eficienţă”.
 
În discursul public al puterii, această revizuire a devenit un fel de panaceu pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă poporul român. Ori de câte ori apare un scandal major de corupție în rândurile PDL, sau atenția publică este îndreptată către analiza modelului de dezastru economic și social produs de coaliţia aflată la guvernare în țara noastră, președintele Băsescu de la înălțimea Palatului Cotroceni, secondat de tot felul de slugi semi-agramate și neștiutoare de carte, se aruncă în propuneri fără suport juridic sau politic în ceea ce privește modificarea actului fundamental al sistemului nostru statal.
 
Putem înțelege disperarea acestor domni, dar ne repugnă modul diversionist și, chiar, nelegal, prin care încearcă să forțeze, în orice mod, modificarea Constituției.
 
În primul rând, atragem atenţia că, proiectul de revizuire a Constituţiei ce s-a pus în discuţie nu mai este cel trimis de guvernul Boc la Preşedinţie pentru a fi remis Parlamentului. Textul conţine şi amendamente, unele majore, ale Preşedinţiei, deşi în atribuţiile constituţionale ale acestei instituţii nu există nici o prevedere în acest sens! (Dar ce mai contează?)
 
În actualul context politic, cu o majoritate parlamentară relativ fragilă, şi aceasta “fabricată”, cu poziţia comună a partidelor din USL- clar exprimată, apreciem că fără un nou Parlament, legitimat de rezultatul alegerilor parlamentare nefraudate din noiembrie 2012 nu se poate pune serios și profesionist problema revizuiri Constituției.
Procedura însăși, aşa cum a fost declanşată, este oarecum atipică, inițiatorul ei (același “tătuc”, proiectul fiind depus de către președintele României) înaintându-l simultan ambelor Camere ale Parlamentului și încălcând astfel în mod flagrant, dar cu nonșalanța și sfidarea-i caractersitică, actuala Constituție (o dezbatere simultană a proiectului este neconstituțională, textul art. 151 stabilind regula dezbaterii consecutive, în condițiile în care, în plus, nici o reglementare actuală nu prevede o competenţă decizională expresă pentru vreuna din camere!). Cum rezultatul previzibil și legal nu poate fi decât respingerea proiectului de către Camera Deputaților, prin imposibilitatea obținerii unei majorității calificate de 2/3, credem că după această soluționare Senatul nici măcar n-ar mai putea pune în discuție un proiect respins de prima Cameră sesizată.
 
Românii nu mai pot fi păcăliți prin aceste încercari repetate, în ultima vreme de-a dreptul penibile, de a le fi distrasă atenția de la viață și problemele lor de zi cu zi, iar acest lucru se va vedea la alegerile din acest an, când PDL vor pierde puterea și vor merge în sertarul cu lucruri rele ale istoriei.
 
Ca atare opoziția unită prin organismul politic USL transmite opiniei publice dar și puterii, ferm și direct, poziția ei în privința modificării Constituției, în sensul că aceasta este necesară, va putea fi făcută în condiții de totală legalitate, numai după alegeri parlamentare, pe care le sperăm corecte și care vor avea loc în noiembrie 2012. Sigur revizuirea Constituției urmează ulterior a fi și validată, în termen, printr-un referendum național”.