Publicat: 1 Iunie, 2014 - 16:14

Lumeajustitiei.ro a prezentat operațiunile imobiliare extrem de interesante ale singurului român prezent în clasamentul Forbes, cu o avere estimată la peste un miliard de euro, Ioan Niculae, proprietar al grupului de firme InterAgro, pus sub învinuire de DIICOT în dosarul "Gaze ieftine" în care foștii miniștri ai Economiei, Varujan Vosganian și Adriean Videanu sunt acuzați de complot și subminarea economiei naționale. 

Este vorba despre operatiuni care ridica o intrebare legitima si anume daca Ioan Niculae a incercat sa isi puna la adapost banii si proprietatiile de fosta sotie sau de sechestrul cerut de DIICOT. La scurt timp dupa ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), condusa de procurorul-sef Alina Bica, a inceput cercetarile in dosarul de subminare a economiei nationale, in care Ioan Niculae alaturi de alti 40 de fosti sefi din Compania Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE au fost acuzati ca au folosit Romgaz in interesul privat al InterAgro pentru a primi reduceri comerciale substantiale la livrarea de gaze, omul de afaceri a inceput sa isi instraineze subit bunurile si imobilele catre apropiata sa Nicoleta Tondea (foto - director general la Interagro). Conicidenta sau nu, instrainarea averii, in conditii financiare dubioase, a avut loc exact in luna in care procurorii DIICOT au solicitat institutirea sechestrului asigurator, si in perioada in care acelasi Niculae se afla in relatii foarte proaste cu fosta sotie, care a cerut si obtinut in urma cu cateva zile divortul.

Ioan Niculae a demonstrat ca stie sa faca si afaceri neprofitabile... cand vrea. A vandut o mosie evaluata la 40 milioane lei, pe un milion lei

Eleocvent in acest sens este cazul mosiei pe care Ioan Niculae i-a vandut-o Nicoletei Mariana Toncea (foto) – director general al InterAgro despre care presa a scris ca ar fi amanta acestuia, cu care ar avea si un copil, si pe care afaceristul ar alinta-o, potrivit stenogramelor scurse in mass-media "Boticut" – in perioada in care DIICOT a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor omului de afaceri.
Este vorba despre palatul situat in strada Portului nr. 10 din Zimnicea, judetul Teleorman, care se intinde pe o suprafata de 26.400 mp si care a fost vandut de Ioan Niculae catre Nicoleta Toncea pentru suma de 1.000.000 lei, asta desi, dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza, imobilul a fost ipotecat la banca pentru suma de 40.000.000 lei.
Astfel, Contractul de vanzare-cumparare incheiat intre Nicoleta Toncea si Ioan Niculae a fost perfectat prin incheierea de autentificare nr. 811 din data de 19 iunie 2012 la Biroul Notarial Public Florian Chirita din Zimnicea.
Curios, in acelasi timp DIICOT, in baza ordonantei nr. 146/D/P/8.06.2012, a procesului verbal de aplicare a sechestrului asigurator incheiat in aceeazi zi cu contractul de vanzare-cumparare, 19 iunie 2012, si a adresei nr. 146-D-P/2010-SCCO-TR-SF emisa in data de 19 iunie 2012 de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Teleorman, a dispus masura sechestrului asigurator pentru acest imobil.
Repeziciunea cu care s-a uscat cerneala pe contractul de vanzare-cumparare a mosiei din Strada Portului din localitatea Zimnicea nu a mai permis insa procurorilor DIICOT sa instituie sechestru asigurator asupra acestui imobil. Dovada in acest sens este incheierea nr. 4901 din dosarul nr.4901/19.06.2012 de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Teleorman – Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Zimnicea prin care s-a respins cererea de inscriere sechestru asupra "cladire-locuinta, anexa si teren – situat in strada Portului nr. 10, intrucat nu sunt indeplinite prevederile art. 893 lit. a) NCC, proprietar tabular activ fiind Toncea Nicoleta Mariana si nu Niculae Ioan", pe motiv ca Ioan Niculae nu mai figura proprietar, locul sau fiind luat de Nicoleta Toncea.
Consilierul juridic al InterAgro a fost mandatat de Niculae sa vanda in numele sau si al sotiei sale mosia din strada Portului
Instrainarea palatului din Zimnicea s-a facut prin mandatara Elena Adriana Gighileanu (condilier juridic la InterAgro) persoana pe care Ioan Niculae a imputernicit-o sa il reprezinte pe el, dar si pe sotia acestuia, Domnita Niculae, pentru incheierea contractului de vanzare cumparare a imobilului din Strada Portului cu Nicoleta Toncea. Acest lucru reiese din Procura Speciala autentificata cu o zi inainte de incheierea contractului de vanzare cumparare, in 18.06.2012, sub nr. 1488 la BN Mocanu Victor si Mocanu Stefan Calin din Jilava, Judetul Iflov, prin notar public Victor Mocanu. La circa un an dupa vanzarea mosiei de catre Ioan Niculae, Elena Adriana Gighileanu a plecat din societate, conform documentelor pe care le detinem aceasta ocupand functia de consilier juridic al InterAgro in perioada 13.10.2009-02.04.2013.
Nicoleta Toncea a cumparat mosia dupa care a ipotecat-o la banca
Mai interesant este ca, la nici o luna de la incheierea contractului de vanzare-cumparare, cumparatoarea Nicoleta Toncea a ipotecat la banca mosia in suprafata de peste doua hectare, evaluata de expertii bancii la 40 milioane lei, dupa cum rezulta din extrasul de carte funciara nr. 20561,din data de 4.07.2012. Contractul de ipoteca a fost autentificat sub nr. 899 la acelasi Biroul Notarial BNP Florian Chirita. Se observa ca daca la data instrainarii mosiei de catre Ioan Niculae - 19.06.2012, terenul fusese pretuit la suma de 1.000.000 lei, doua saptamani mai tarziu, Banca Transilvania SA – Sucursala Giurgiu, unde acesta a fost ipotecat l-a evaluat la 40.000.000 lei. 

Ioan Niculae s-a retras din InterAgro SRL si i-a cedat Nicoletei Toncea toate drepturile de proprietate pe care le detinea
Aceasta nu este insa singura "afacere" pe care Ioan Niculae a facut-o cu cea care astazi este directorul general al InterAgro, Nicoleta Mariana Toncea. Cu doua saptamani inaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare a palatului din Zimnicea, afaceristul Ioan Niculae i-a cedat Nicoletei Toncea si un procent de 90% din capitalul social al SC InterAgro SRL. Mai exact, un numar de 140.400 parti sociale pe care afaceristul le detinea la SC InterAgro SRL, avand o valoare nominala de 10 lei/parte sociala, in valoare de 1.404.000 lei, ca urmare a retragerii din societate a omului de afaceri.

Iata ce se specifica in contractul de cesiune parti sociale incheiat la data de 5.06.2012: "Prin prezentul act, de la data semnarii, Cedentul transmite Cesionarului dreptul de proprietate asupra partilor sociale, precum si a tuturor drpeturilor si obligatiilor ce decurg din calitatea de asociat la SC InterAgro SRL. In urma cesiunii, Niculae Ioan se retrage din cadrul societatii, pierzand calitatea de asociat, acesta nemaiavand nicio pretentie de la societate sau cesionar si totodata declara pe proprie raspundere ca SC InterAgro SRL nu este in stare de faliment, dizolvare sau lichidare si ca nu exista survenite pasive catre bugetul de stat.

Partile declara ca aceasta este vointa lor, neafectata de nicio conditie sau impediment legal.
In urma acestei cesiuni, se va proceda la convocarea Adunarii Generale a Asociatilor SC InterAgro SRL, in vederea modificarii Actului Constitutiv al societatii cu privire la structura actionariatului si/sau orice alta modificare necesara aducerii la indeplinire a prezentului contract de cesiune". 
In aceeasi zi, 5.06.2012, Adunarea Generala a Asociatilor SC InterAgro SRL a fost convocata, constatandu-se ca in urma cesiunii structura asociatilor este urmatoarea: capitalul social al SC InterAgro SRL va fi detinut de catre cei trei asociati, respectiv SC InterArgro SA (cu un numar de 7.800 parti sociale, in valoare nominala totala de 78.000 lei, reprezentand o participare la beneficii si pierderi de 4,9967%), SC InterAction SRL (cu un numar de 7.800 parti sociale, in valoare nominala totala de 78.000 lei, reprezentand o participare la beneficii si pierderi de 4,9967%) si, atentie, Toncea Nicoleta Mariana, care a devenit detinatoarea a un numar 140.500 parti sociale, in valoare nominala de 1.405.000 lei, reprezentand o participare la beneficii si pierderi de 90,0066%!
Divort de 1,2 miliarde euro
Toate aceste activitati de cedare si instrainare a bunurilor imobile, au fost efectuate fara acordul sotiei sale, Domnita Niculae, conform sustinerilor acesteia, cu care afaceristul Ioan Niculae se afla in proces de divort de aproape doi ani, conform dosarului nr. 53046/299/2012 din data de 6 noiembrie 2012 de pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Zilele trecute divortul s-a pronuntat, insa intre fostii soti continua un proces de partaj al averii dobandite in timpul casniciei. Este vorba despre dosarul inregistrat cu nr. 20696/299/2013 aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 avand ca obiect partaj bunuri comune/lichidarea regimului patrimonial in care Domnita Niculae solicita impartirea averii omului de afaceri. Sa fie acesta motivul real pentru care afaceristul a ales sa isi instraineze pe sume derizorii proprietatile de milioane de euro, dar si actiunile pe care le detine in InterAgro? Sa fie motivul real dosarul DIICOT? 
Revenind insa la modalitatea de instrainare a palatului din Zimnicea, aceasta ridica mari semne de intrebare, in conditiile in care, asa cum specificam, Domnita Niculae acuza ca nu si-a dat acordul pentru acesta tranzactie, desi din contractul de vanzare-cumparare nr. 811/2012 reiese ca "vanzatorii au dobandit imobilul prin cumparare si edificare in timpul casatoriei, conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.1080 din 21.09.1998".
Fosta sotie, Domnita Niculae, arata ca nu a aprobat niciodata vanzarea mosiei de la Zimnicea, dovada stand dosarul nr. 1188/87/2013 de pe rolul Judecatoriei Teleorman (vezi facsimil), in care Domnita Niculae i-a chemat in judecata pe Ioan Niculae, Toncea Mariana si Elena Adriana Duminica, reclamand nulitatea actului juridic. Mai exact, a procurii speciale nr. 1488 emisa, in data de 18.06.2012, de BNP Mocanu Victor si Mocanu Stefan Calin, prin care Ioan Niculae a mandat-o pe angajata Elena Adriana Gighileanu sa il reprezinte pe el, dar si pe sotia acestuia, pentru incheierea contractului de vanzare cumparare cu Nicoleta Toncea.
In cauza, Tribunalul Telorman a admis, in data de 19.05.2014, "cererea privind inscrierea in fals formulata de reclamanta Niculae Domnita" si a inaintat procura speciala emisa de BN Mocanu Victor si Mocanu Stefan Calin catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in vederea efectuarii de cercetari privind infractiunea de fals intelectual.
Din cele prezentate se poate banui ca Ioan Niculae, ajutat de Nicoleta Mariana Toncea, a actionat ori pentru a se sustrage sechestrului penal cerut in dosarul DIICOT ori pentru a nu imparti averea cu fosta sa sotie, Domnita Niculae. Poate face bine Ioan Niculae si clarifica public aceste uriase semne de intrebare si ne spune care este adevarul...

Facem precizarea ca am incercat sa luam legatura cu omul de afaceri Ioan Niculae, insa acest lucru ne-a fost imposibil. L-am contactat la sediul InterAgro, unde ne-a raspuns asistenta sa personala, careia i-am comunicat intentia de a vorbi cu acesta, lasandu-i totodata si un numar de contact in speranta ca vom fi contactati de omul de afaceri. Acest lucru nu s-a intamplat insa pana la publicarea articolului. Lumeajustitiei.ro anunta ca va publica pozitia omului de afaceri Ioan Niculae, atunci cand acesta va dori sa raspunda intrebarilor noastre.

Sursă: http://www.luju.ro

Tag-uri Nume: