Publicat: 18 Iulie, 2012 - 21:02
Share

Miercuri, 18 Iulie a.c., ministrul Administrației și Internelor, Ioan RUS, a efectuat o vizită de lucru în Republica Franceză.

În cadrul acestei vizite, delegația română s-a întâlnit cu prefectul poliţiei din Paris, dl. Bernard BOUCAULT, o delegaţie de senatori francezi condusă de dl. Simon SUTOUR, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului Francez, precum şi cu poliţiştii români aflaţi în misiune în această ţară.  

Cu ocazia întâlnirii avute cu prefectul poliţiei din Paris, dl. Bernard BOUCAULT, ambele părţi au apreciat consistenţa cooperării poliţieneşti dintre România şi Franţa, precum şi faptul că în Franţa sunt mulţi poliţişti români care au o relaţie de colaborare foarte bună cu omologii francezi.

Prefectul Parisului a apreciat pozitiv activitatea poliţiştilor români, menționând importanța cooperării polițienești din dublă perspectivă, atât din punct de vedere al relaționării cu cetăţenii români care comit infracţiuni pe teritoriul Franţei, cât şi din perspectiva unei mai bune înţelegeri asupra modului de acţiune dintre polițiștii români și cei francezi.

În acest context, oficialul francez a evidenţiat faptul că bilanţul cooperării este unul pozitiv, dar a precizat importanța continuării acestui demers bilateral și pe viitor.

Ioan RUS a subliniat faptul că autorităţile române sunt preocupate de activitatea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Franţei, acesta fiind, de altfel, şi motivul pentru care s-a decis prelungirea activităţii contingentului format din 17 poliţişti români care se vor afla în Franţa până la sfârşitul anului.


De asemenea, ministrul Ioan Rus a evidenţiat faptul că este important ca percepţia opiniei publice asupra României să se schimbe, un rol important în acest demers avându-l comunicarea cu media.

La reuniunea avută cu senatorii francezi, s-a făcut o trecere în revistă a situaţiei politice şi economice interne, dar şi o analiză a cooperării poliţieneşti dintre cele două ţări.

Partenerii francezi au reafirmat sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen conform calendarului stabilit, considerând că România a atins, într-adevăr, un nivel superior de control şi supraveghere a frontierei externe ceea ce determină un grad ridicat de pregătire a ţării noastre pentru aderare.
Totodată, senatorii francezi consideră că dosarul aderării României la spaţiul Schengen şi cel al MCV nu trebuie conexate, iar în cadrul acestui al doilea mecanism trebuie să se pună accentul şi pe cooperare nu doar pe verificare.

Ministrul Rus a evidenţiat faptul că „amânarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen este absurdă, deoarece România are cel mai modern sistem de management al controlului şi supravegherii frontierei, iar libera circulaţie este un drept al românilor, nu al politicienilor, toate acestea în contextul în care evoluţiile politice din ultimele două săptămâni au respectat întru totul legea.”

Omologii francezi au subliniat faptul că ceea ce se întâmplă în România ţine de politica internă a statului, care are regulile sale constituţionale şi nu pot judeca aceste ultime dezvoltări, atâta timp cât ele sunt constituţionale.

Cele două părţi au concluzionat că România şi Franţa trebuie să îşi consolideze relaţia în interiorul Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii cu poliţiştii români aflaţi în misiune în Franţa, Ioan Rus a precizat că activitatea acestora este serioasă, determinantă şi foarte importantă pentru că astfel, imaginea României are de câştigat, realizându-se, totodată, o repoziţionare a României în sistemul european.

În încheiere, ministrul administraţiei şi internelor a declarat că este mulţumit de activitatea poliţiştilor români aflaţi în misiune în Franţa şi a subliniat că această mulţumire este împărtăşită şi de omologii francezi.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a detaşat poliţişti şi în alte oraşe europene – spre exemplu, cazul Londrei – partea română considerând că doar cooperarea şi transparenţa reprezintă soluţia rezolvării problemelor în domeniu.