27 septembrie 2022

Senatorul Ioan Stan declară ca: „Avem o rectificare bugetară pozitivă”.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Avem o rectificare bugetară pozitivă, posibilă ca urmare a unei colectări mai bune, a creşterii veniturilor de la bugetul de stat, dar şi în urma reducerii cheltuielilor ceea ce arată calitatea managementului asigurat de ministrul PSD al Finanţelor. Drept urmarea, rectificarea menţionată asigură finanţarea necesară tuturor programelor şi proiectele sociale propuse şi susţinute de PSD, Ministerul Finanţelor asigurând în acest sens un total de 28 miliarde de lei, rezultat din ajustarea sau completarea bugetelor instituţiilor publice.

În acest context, cei mai mulţi bani îi primescȘ

Ministerul Muncii – 6,7 miliarde de lei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – 2,7 miliarde de lei şi Ministerul Energiei – 2,4 miliarde de lei şi Ministerul Transporturilor – 2 miliarde de lei.

Trebuie de remarcat că varianta bugetului rectificat s-a construit luând în calcul reducerea cu 10% a tuturor cheltuielilor cu bunuri şi servicii, la toate ministerele.

Bineînţeles că sunt şi miniştri care au cerut mai mult, unii chiar exagerat de mult şi acum sunt nemulţumiţi cu ceea ce au primit. Cel mai la îndemână exemplu este cel al ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a cerut în plus nici mai mult nici mai puţin decât 31 de miliarde de lei, pentru următoarele şase luni. Este o sumă uriaşă, echivalentul unei treimi din bugetul total anual pentru pensii, cerută fără documentele justificative necesare, sub pretextul plăţii compensărilor la energie. Pretenţia ministrului Energiei probează odată în plus falimentul sistemului actual de compensare, care efectiv nu mai poate fi susţinut financiar şi necesitatea reglementării, aşa cum cere PSD.

Partidul nostru susţine ferm că în actualul context haotic, total imprevizibil, se impune măcar temporar, revenirea la o piaţă reglementată a energiei, astfel încât să se asigure nu doar stabilitate şi predictibilitate, ci şi reducerea rapidă şi considerabilă a inflaţiei, lucru extrem de important atât pentru populaţie cât şi pentru economie.

Senator, Ioan Stan
Comunicat de presă – Senator (PSD Suceava) Ioan Stan

Sursa  pixabay