15 august 2022

Ioan Stan: PNL şi UDMR fac parte din aceeaşi familie europeană unde ar trebui să se facă anumite clarificări referitor la limitele discursului public politic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Referitor la solicitarea ca UDMR să iasă de la guvernare, trebuie să subliniem că PSD a fost primul partid care, prin vocea secretarului general Paul Stănescu, a amendat declaraţiile de la Tuşnad ale premierului Ungariei, Viktor Orban. În acest context PSD şi-a definit clar poziţia, condamnând orice abordare rasială şi anti-europeană, deci inclusiv atitudinea celor care au aplaudat discursul dlui Orban.

Cu privire la prezenţa UDMR-ului la guvernare considerăm că cei de la PNL trebuie să se pună de acord în această privinţă, pentru că premierul este cel care poate pune în aplicare o decizie privind menţinerea sau demiterea miniştrilor UDMR. În plus, PNL şi UDMR fac parte din aceeaşi familie europeană unde ar trebui să se facă anumite clarificări referitor la limitele discursului public politic. Avem convingerea că echilibrul este cheia succesului în orice privinţă, îndeosebi în lumea politică.

În ceea ce priveşte discursul premierului ungar, PSD s-a pronunţat clar împotriva acestuia, deoarece contravine în mod clar valorilor europene privind drepturile şi libertăţile omului. Pe cale de consecinţă, PSD condamnă şi atitudinea celor care au aplaudat acel discurs, indiferent dacă e vorba de membri UDMR, ai altor partide sau cetăţeni obişnuiţi. Astfel de discursuri nu trebuie încurajate în niciun fel, istoria demonstrându-ne către ce poate duce astfel de abordări.

Totodată, nu trebuie să uităm că şi în trecut au existat unele derapaje din partea unor membri UDMR, dar nu s-a pus problema ieşirii acestui partid de la guvernare. Când vorbim de coaliţii trebuie judecată poziţia oficială a formaţiunilor politice, nu a unor membri cu viziuni radicale. Din acest motiv este importantă poziţia UDMR-ului faţă de abordările rasiste existente în discursul dlui Orban şi sperăm ca aceştia să se delimiteze de ele pentru a demonstra că rămân fideli valorilor comune europene.

Senator, Ioan Stan

Comunicat de presă – PSD Suceava

Sursa foto cdep