19 august 2022

Ioan Stan: transferarea unor sume uriaşe de la pensiile românilor către Fondul de Rezervă al Guvernului nu poate avea nicio justificare economică rezonabilă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Noile decizii ale coaliţiei de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR demonstrează din nou că cei de la putere sunt interesaţi să-şi urmeze doar agendele personale, fără să le pese de nevoile reale ale românilor. Astfel, aceştia au transformat rectificarea bugetară în recunoaştere oficială a faptului că vor folosi fondurile publice pentru a influenţa în favoarea lor voturile de la cele două congrese PNL, respectiv USR-PLUS. Afirmăm asta pentru că transferarea unor sume uriaşe de la pensiile românilor către Fondul de Rezervă al Guvernului, aflat la cheremul premierului Cîţu, nu poate avea nicio justificare economică rezonabilă, în condiţiile în care există deja un deficit de 8 miliarde de lei la Bugetul de pensii. Asistăm aşadar la o acţiune de drenare a banilor publici, astfel încât premierul să îşi asigure resursele financiare necesare pentru cumpărarea voturilor primarilor PNL pentru şefia partidului, iar aliaţii de Coaliţie să-şi regleze polii de putere dintre USR şi PLUS.

Practic, premierul Cîţu vrea să mute 3,32 miliarde lei de la capitolul Subvenţii (din care se acoperă deficitul la fondul de pensii) la Capitolul Acţiuni Generale – Fondul de Rezervă al Guvernului, de unde premierul îi poate aloca discreţionar, după cum doreşte el, respectiv aliaţii de guvernare. Pentru a realiza această „manevră”, au declarat venituri suplimentare fictive la fondul de pensii în condiţiile în care pe primele 6 luni deficitul la Bugetul pensiilor era de 8,4 miliarde lei, adică 0,7% din PIB. Metoda a mai fost folosită şi în anul 2020, când au fost luaţi 6,5 miliarde lei de la bugetul de pensii şi duşi în Fondul de Rezervă al Guvernului, iar ulterior banii a fost alocaţi discreţionar de Orban către primăriile şi consiliile judeţene PNL în timpul campaniei electorale de la alegerile locale.

În acest context, PSD somează guvernul să nu mai folosească banii românilor pentru campania politică internă a partidelor din Coaliţie şi-i atrage atenţia premierului Cîţu că utilizarea banilor pentru pensii în interes „personal” este cea mai mizerabilă manevră politică la care au asistat românii în cei 31 de ani de democraţie.

Comunicat de presă – Senator Ioan Stan (PSD)