Publicat: 4 Noiembrie, 2012 - 11:36

Acasă la tata este povestea unui tînăr (Alexandru Papadopol) întors cu oareşice necazuri din Bucureşti, pentru prima oară după mai mulţi ani, în satul său natal, undeva prin Dobrogea. Aici îşi reîntîlneşte tatăl văduv care trăieşte împreună cu concubina, precum şi pe foştii prieteni din copilărie, respectiv adolescenţă: tovarăşul său de suflet rămas în sat (Andi Vasluianu), acum căsătorit, cu nevastă şi copii, şi pe fosta sa iubită, Paula (Ioana Flora). Divorţată, în urma unei căsnicii nefericite, ea este acum vînzătoare la minimarket-ul din sat, şi aparent singură în continuare. Filmul se desfăşoară într-un interval de o zi şi o noapte şi are dialoguri extrem de autentice.

Ioana Flora despre personajul ei

“Paula este o fată de la ţară, dintr-un sat de pe malul mării. O femeie trecută uşor de 30 de ani şi care nu şi-a îndeplinit încă visul de a avea o familie, copii. Pare împacată cu situaţia, visînd la dragostea din liceu, rămînînd oarecum ancorată într-o stare de aşteptare. Uşor naivă, pare că pluteşte cumva, pare că nu aparţine locului, chiar dacă nu aş vedea-o într-un alt context decît acela din scenariu - de vînzătoare la chioşc. Pentru fosta fată de primar, care a avut prima din sat banane şi portocale, aşa cum se spune la un moment dat despre ea, viaţa nu a decurs chiar așa cum se aștepta.”

Actriţă de film, teatru şi televiziune, Ioana Flora a devenit cunoscută publicului în urma rolului său din Marfa şi banii (2001), al lui Cristi Puiu, alături de Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol. A fost primul lungmetraj românesc selectat la Festivalul internaţional de la Cannes în 2001.

Pentru rolul din Pescuit sportiv (2007), în regia lui Adrian Sitaru, a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de la Salonic.

Ioana Flora a mai jucat în Periferic (2009), regia Bogdan George Apetri, iar în 2011 a primit unul din rolurile principale în lungmetrajul Domestic tot al lui Adrian Sitaru.

Vara aceasta Ioana a avut rolul principal în co-producția olandezo-română „Black Sea” (regia: Jorien van Nes), alături de actorul olandez Raymond Thiry. Filmul este acum în post-producție.
În februarie 2012, Ioana Flora a fost selectată în programul Talent Campus din cadrul Festivalului internaţional de la Berlin. Rolul care i-a adus selecţia este cel al Laviniei, din Periferic, pentru care a câștigat anul acesta și Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar, alături de Premiul PRO Cinema. La Berlin, Ioana a avut ocazia să-i întîlnească pe Tony Gatlif (Gadjo Dilo, Transylvania, Exils – cel mai bun regizor, Cannes, 2004) şi pe actriţa Juliette Binoche (Pacientul englez – Oscar, BAFTA şi Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, Bleu, Caché).

Regizorul Andrei Cohn are 40 de ani, e absolvent de arte plastice, a lucrat mult în industria filmelor publicitare, iar în urmă cu aproape 10 ani şi-a deschis propria sa agenţie, Cohn & Jansen| JWT. Pînă acum a realizat cîteva scurtmetraje (Maica Domnului de la parter, Înainte şi după 22/12/1989 etc) printre care şi Fotografii de familie în care, de asemenea, joacă şi Ioana Flora. Acasă la tata este debutul său ca regizor în filmele de lungmetraj. Scenariul îi aparține lui Mimi Brănescu și se bazează pe piesa omonimă scrisă de el și care este jucată de foarte mult timp cu sala plină la Teatrul Act. Imaginea filmului este semnată de Andrei Butică.