Publicat: 18 Octombrie, 2019 - 13:30

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 18 octombrie a.c., la Bruxelles, Regatul Belgiei, declaraţii de presă, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Jurnalist: Bună dimineaţa, domnule Preşedinte!

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineaţa! Ieri am avut, după cum se ştie, discuţii mai lungi, dar vestea foarte bună legată de ce am discutat ieri este că am ajuns la un acord pe Brexit, pe înţelegerea discutată, din punctul nostru de vedere, al Consiliului European, nu sunt probleme cu textul la care am ajuns. Sigur, urmează probabil mâine să aflăm opinia Parlamentului Britanic şi, dacă există un acord şi de acea parte, putem să facem paşii următor.

Jurnalist: Sunt suficient de protejaţi cetăţenii români din Marea Britanie?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă se rămâne pe acest acord sunt foarte bine protejaţi şi acest lucru l-am spus de la început. Oricum, Brexit cu acord este de departe cea mai bună variantă.

Jurnalist: Ne-aţi spus ieri în declaraţia pe care aţi făcut-o aici că vă veţi întâlni cu doamna Ursula von der Leyen şi veţi cere o amânare pentru România. V-aţi văzut? I-aţi cerut? Ce a spus?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Ceea ce s-a şi întâmplat. Sigur, ne-am întâlnit, am discutat despre desemnarea Comisarului. Doamna preşedinte-desemnat von der Leyen este foarte îngrijorată pentru situaţia care s-a creat. Avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar. Comisia se grăbeşte, chit că acum avem o amânare de o lună de zile - nu din cauza României, din alte motive. Dar situaţia este una complicată şi sper să găsim soluţii.

Jurnalist: Preşedinta Comisiei Europene este dispusă să aştepte, şi cât, având în vedere că există un termen limită despre care se vorbeşte aici?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Ar fi total nepotrivit şi ar fi o eroare gravă din partea României să se oprească întregul demers din cauza noastră. Când revin în ţară o să încep câteva discuţii, să căutăm o soluţie.

Jurnalist: Ce soluţii aveţi?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Când revin în ţară o să încep câteva discuţii, să căutăm o soluţie.

Jurnalist: Cu Preşedintele Franţei...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu Preşedintele Macron am avut o discuţie foarte bună. În primul rând, am ţinut să-i mulţumesc pentru implicarea deosebită şi de succes în procedura de desemnare şi alegere a procurorului european, doamna Kovesi, şi am discutat pe marginea formării Comisiei. Ştiţi, şi Franţa are un parcurs mai complicat. A fost un schimb de opinii, dar o discuţie foarte bună.

Jurnalist: Ce reprezintă pentru România desemnarea doamnei Kovesi procuror şef?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este foarte importantă. Este o reuşită care este, evident, şi pentru doamna Kovesi semnificativă, dar este şi pentru România semnificativă. Un procuror din România este şef peste noua instituţie europeană, deci acum avem o persoană care conduce o instituţie europeană.

Jurnalist: Domnia sa este aici, în Bruxelles? V-aţi văzut cu dânsa?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu ne-am văzut.

Jurnalist: Vor mai fi reluate astăzi discuţiile pe pachetul de extindere privind Macedonia şi Albania? Macedonia de Nord şi Albania, având în vedere că aseară....

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aseară nu am reuşit să ajungem la o concluzie comună, asta nu înseamnă că nu va avea loc un început de discuţie cu ei, dar nu astăzi şi nu mâine. Este o situaţie care, sigur, va trebui discutată în profunzime cu Macedonia de Nord şi cu Albania şi există posibilitatea să se mai discute astăzi pe subiect. Această decizie este la Preşedintele Tusk.

Jurnalist: Ce fel de comisar ar trebui de fapt România să trimită? Puteţi face un profil?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici şi acum, nu. Dar este clar că avem nevoie de o persoană integră, o persoană care are cunoştinţele necesare pentru a umple poziţia de comisar european, o persoană care, sigur, ar reprezenta într-un fel şi România în Comisie, într-un sens pozitiv. Adică, noi avem oameni competenţi, avem profesionişti, haideţi să îi selectăm şi să îi trimitem la Bruxelles.

Jurnalist: Mai stă în picioare principiul echilibrului de gen în acest context?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, doamna Preşedinte-ales von der Leyen a subliniat şi la discuţia pe care am aut-o ieri că îşi doreşte foarte mult ca România să desemneze o doamnă pentru poziţia de comisar pe Transporturi.

Jurnalist: Luminiţa Odobescu a fost vehiculată în acest context. Este o variantă? A fost discutată?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am intrat în discuţii pe nume. Nici nu este cazul să intrăm aici, în această discuţie. Discuţia trebuie făcută mai întâi acasă, la Bucureşti.

Jurnalist: Cu Preşedintele francez aţi discutat cumva de o coordonare a României şi a Franţei, având în vedere că trebuie să facă noi propuneri de comisar european, de vreun calendar, de exemplu?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu am discutat despre un calendar, a fost o discuţie...

Jurnalist: Este dispusă doamna von der Leyen să aştepte până România, Franţa şi Ungaria să...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am discutat despre un deadline, dar rugămintea a fost să încercăm să accelerăm procedura.

Jurnalist: A fost o rugăminte sau un demand, ca să zic aşa? Pentru că domnia sa asta a scris pe Twitter.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: O rugăminte.

Jurnalist: What do you think should be the size of the European budget?/ Care credeţi că ar trebui să fie dimensiunea bugetului european?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: An appropriate one. / Una corespunzătoare. Thank you! / Vă mulţumesc!

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: