8 august 2022

Iohannis: Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Partidele au mers astăzi la prima rundă de consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. PSD ar putea reveni la guvernare dacă are o majoritate parlamentară, dar social-democrații nu au venit cu nicio propunere de premier. De asemenea, PNL spune că va avansa un nume când va avea o majoritate în jurul său. USR e singurul partid care a propus un nume de premier: Dacian Cioloș. AUR vrea un guvern de specialiști. Și Kelemen Hunor a venit cu o ipoteză: premier de la UDMR pentru 6 luni.

ACTUALIZARE 18.17 Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat că mâne încep negocierile cu PNL și cu UDMR pemtru refacerea coaliției de guvernare.

ACTUALIZARE 18.10 Declarații Klaus Iohannis:

În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. E extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică, foarte important să se gestioneze creșterea prețurile la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație, să beneficiem de sumele mari de care România poate să dispună prin PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

Am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, propuneri, așa cum reprezentanții le-au prezentat și opiniei publice.

Din toate aceste propuneri eu am reținut una – pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 17.39 Kelemen Hunor a anunțat că a propus la negocieri un guvern cu premier UDMR pentru 6 luni. „Știu că am putea trece această perioadă într-o asemenea formulă”, a subliniat liderul UDMR.

Colegii lui Kelemen Hunor l-au propus pe liderul UDMR pentru această postură.

Kelemen Hunor a declarat că nu a discutat cu cei de la PSD despre o astfel de propunere.

ACTUALIZARE 17.30 Consultările de la Palatul Cotroceni s-au încheiat.