Publicat: 16 Iunie, 2017 - 14:49
Share

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că așteaptă soluționarea crizei din ţară.
"În comunicarea instituțională pe care o am aștept soluționarea crizei", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

"Bine ați venit în România, la Palatul Cotroceni. Este o mare plăcere că vă pot primi astăzi, după ce ne-am întâlnit la Consiliul European, dar cred că decizia de a efectua o vizită oficială în România reprezintă un semn bun pentru colaborarea noastră bilaterală și sper și pentru colaborarea europeană. Bun venit, deși avem o situație dificilă, trebuie să știți că sunteți foarte bine venit", i s-a adresat preşedintele Iohannis premierului luxemburghez.

La rândul său, premierul luxemburghez a atras atenţia că stabilitatea este importantă pentru vecinii României, familia europeană, cât și pentru investitori.

"Cum ați spus, am venit într-o situație dificilă, dar sper ca țara dumneavoastră să găsească stabilitatea, care este foarte importantă pentru vecinii voștri, familia europeană, cât și pentru, cum a spus premierul (Sorin Grindeanu — n.r.), investitori. De aceea este foarte important să găsiți curând stabilitate politică în țara dumneavoastră. (...) Cum am spus, este o plăcere să vin, pentru că deseori, când ești într-o familie, totul este discutat și știm totul. Cred că întâlnirile bilaterale, oportunitatea de a vizita România vor adânci legăturile pe care le avem", a specificat Bettel.

 

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Prim-ministrului Marelui Ducat de Luxemburg, domnul Xavier Bettel

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 16 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Xavier Bettel, Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă agenda cooperării bilaterale dintre România și Marele Ducat, cu accent pe dimensiunile economică și de educație, respectiv cea europeană.

Președintele României și Prim-ministrul luxemburghez au exprimat sprijin deplin pentru consolidarea relațiilor privilegiate dintre cele două țări la nivel bilateral și european.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța vizitei în România a Prim-ministrului Xavier Bettel, în contextul aniversării a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și al celebrării a 10 ani de la momentul 'Luxemburg și Sibiu — capitale europene ale culturii'.

În context, Prim-ministrul Xavier Bettel a evidențiat semnificația actuală a acestei aniversări și a reamintit faptul că Tratatul de Aderare a României la UE a fost semnat în 2005, în orașul Luxemburg, sub președinția luxemburgheză a Consiliului UE.

Președintele României a subliniat necesitatea unei cooperări mai strânse în domeniul economic. În acest sens, a pledat pentru atragerea investițiilor luxemburgheze în România, un domeniu de excelență fiind cel al tehnologiei informației și comunicațiilor, respectiv domeniul securității cibernetice.

Prim-ministrul Xavier Bettel a reconfirmat interesul pentru stimularea investițiilor luxemburgheze în economia românească. În context, a subliniat nevoia de stabilitate, importantă nu numai pentru economia României și atragerea investitorilor străini, inclusiv luxemburghezi, dar și pentru regiune în general, și respectiv de continuare a luptei împotriva corupției, sens în care a salutat în mod deosebit eforturile Președintelui României.

De asemenea, Prim-ministrul luxemburghez a subliniat importanța schimburilor la nivel de universități, de natură să impulsioneze o mai bună cunoaștere reciprocă, mai ales între tinerii din cele două țări.

În ceea ce privește agenda europeană, Prim-ministrul Bettel a subliniat importanța Agendei Digitale, care trebuie să avanseze în perioada următoare. A salutat, totodată, poziția exprimată de Președintele României în cadrul Consiliului European cu privire la viitorul Europei, în sensul păstrării unității proiectului european.

Președintele Klaus Iohannis a reamintit obiectivul României de aderare la spațiul Schengen, având în vedere expertiza și contribuția consistente ale țării noastre la asigurarea securității frontierelor externe ale UE. Prim-ministrul Xavier Bettel a recunoscut contribuția României în acest domeniu și a asigurat de sprijinul Marelui Ducat pentru atingerea acestui obiectiv.

În cursul zilei de mâine, 17 iunie, Președintele României împreună cu Prim-ministrul luxemburghez vor participa, la Sibiu, la manifestările culturale dedicate aniversării a 10 ani de la momentul 'Luxemburg și Sibiu — capitale europene ale culturii'.