Publicat: 19 Iunie, 2019 - 13:25
Share

Update: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 19 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă comună cu Preşedintele Republicii Arabe Egipt, domnul Abdel Fattah El-Sisi.

Vă prezentăm în continuare declaraţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis:

"Bună ziua!
Domnule Preşedinte, 
Onoraţi membri ai delegaţiilor, 
Doamnelor şi domnilor,

Este o deosebită plăcere pentru mine să îl primesc astăzi în vizită oficială în România pe domnul Abdel Fattah El-Sisi, Preşedintele Republicii Arabe Egipt. 

Această vizită se înscrie în dialogul intens la nivel înalt pe care l-am avut în ultimul timp, fiind a treia noastră interacţiune în decurs de 6 luni - şi sunt convins că acest ritm energic va stimula relaţia noastră bilaterală pe toate palierele relevante.

După 113 ani de relaţii diplomatice, relaţia noastră este foarte solidă, Egiptul fiind unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Orientului Mijlociu şi în Africa.

În cadrul consultărilor de astăzi, am exprimat satisfacţia pentru nivelul în creştere al schimburilor comerciale bilaterale, Egiptul fiind unul dintre principalii parteneri comerciali ai României în regiune.

De asemenea, am pledat pentru diversificarea comerţului şi stimularea investiţiilor reciproce în domenii precum IT, turism, energia, industria, construcţiile civile şi infrastructura.

Am exprimat convingerea că recenta rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, desfăşurată la Cairo în februarie, acest an, a avut un rol important în dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale dintre ţările noastre.

Având în vedere faptul că, în prezent, România exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul pe cea a Uniunii Africane, evidenţierea priorităţilor, respectiv a realizărilor pe care le-am avut în cadrul acestor mandate a ocupat, fireşte, un loc important.

România a fost întotdeauna - dintr-o perspectivă bilaterală şi, în ultimii 12 ani, ca stat membru al Uniunii Europene - un prieten şi un susţinător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea implementării programelor Uniunii Europene de acordare de asistenţă.

România sprijină cu tărie consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană-Egipt în toate componentele sale. Acest parteneriat este important pentru stabilitatea şi prosperitatea Mediteranei, a Orientului Mijlociu şi a Africii, dar, evident, şi a Europei.

Salut, pe această cale, progresul înregistrat pe paliere importante ale cooperării dintre Uniunea Europeană şi Egipt, precum dezvoltarea socio-economică, cercetarea ştiinţifică, energia, gestionarea migraţiei şi combaterea terorismului.

În cadrul discuţiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale. Atât România, cât şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate ale ambelor ţări, de combaterea terorismului, gestionarea fluxurilor migratorii, creşterea economică sustenabilă.

Am exprimat profunda apreciere pentru eforturile întreprinse de Egipt şi de domnul Preşedinte personal în vederea consolidării securităţii regionale, precum şi pentru contribuţia activă la gestionarea migraţiei.

Egiptul are un rol important în regiune şi, prin abordarea sa echilibrată faţă de provocările complexe din zonă, reprezintă un factor esenţial moderator în Orientul Mijlociu şi Africa.

Vă mulţumesc, domnule Preşedinte, şi vă rog să luaţi cuvântul!"

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu.
"Atât România cât şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate ale ambelor ţări, de combaterea terorismului, gestionarea fluxurilor migratorii, creşterea economică sustenabilă. Am exprimat profunda apreciere pentru eforturile întreprinse de Egipt şi de domnul preşedinte personal în vederea consolidării securităţii regionale, precum şi pentru contribuţia activă la gestionarea migraţiei. Egiptul are un rol important în regiune şi prin abordarea sa echilibrată faţă de provocările complexe din zonă reprezintă un factor esenţial moderator în Orientul Mijlociu şi Africa. (...) Am pledat pentru diversificarea comerţului şi stimularea investiţiilor reciproce în domenii precum IT, turism, energia, industria, construcţiile civile şi infrastructura. Am exprimat convingerea că recenta rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, desfăşurată la Cairo în februarie a acestui an, a avut un rol important în dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale dintre ţările noastre", a declarat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu omologul său egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.