Publicat: 8 Iunie, 2018 - 09:05

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 7 iunie a.c., la Camera Poloneză de Comerţ, Varşovia, Republica Polonă, o alocuţiune cu prilejul inaugurării expoziţiei "Un Centenar al Alianţei - Diplomaţia Româno-Poloneză 1918 - 1939".

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

"Stimate domnule Preşedinte,
Doamnelor şi domnilor,

Este o bucurie deosebită pentru mine să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, pentru a inaugura această expoziţie. Ea nu numai că marchează Centenarul Marii Uniri şi Centenarul Independenţei poloneze, ci prefigurează şi tripla aniversare de anul viitor, când se vor împlini 100 de ani de relaţii diplomatice româno-polone, 30 de ani de la prăbuşirea dictaturii comuniste şi un deceniu de la semnarea Parteneriatului Strategic.

Expoziţia de faţă introduce un arc peste timp: 1918 - 2018, o perioadă care, după cum putem observa din documentele şi fotografiile expuse, a fost extrem de intensă din punct de vedere politic şi diplomatic.

Putem astfel compara intensitatea contactelor bilaterale din perioada interbelică cu cea de astăzi, care este cel puţin la acelaşi nivel. România şi Polonia sunt legate de o veche şi trainică prietenie, care merge adânc în istorie.

Proximitatea geografică şi împărtăşirea aceluiaşi context geopolitic ne-au ajutat să ne înţelegem, să fim mai aproape unii de ceilalţi, să luptăm împotriva imperiilor care au împărţit şi divizat Europa. Avem o moştenire comună de care suntem mândri, aceleaşi interese strategice regionale, europene şi globale, suntem parteneri apropiaţi şi de nădejde.

Mareşalul Piłsudski spunea că "(...) veriga care leagă Polonia de România constă în faptul că ambele ţări au renăscut din acelaşi chin: ambele sunt o întruchipare vie a victoriei dreptăţii şi echităţii. Din similitudinea căilor noastre legate de acest trecut comun rezultă, logic, o cale comună".

Cu ocazia vizitei sale în România, în 1922, el arăta că "(...) alianţa inimilor este reprezentată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, de un singur popor cu două drapele".

Iată că, încă de acum 100 de ani, românii şi polonezii se simţeau prieteni şi aliaţi. Stau mărturie inclusiv prevederile Convenţiei de alianţă româno-polonă, reînnoită la 26 martie 1926, care stipula la articolul 1 că România şi Polonia se obligau "a se respecta în chip reciproc şi a menţine contra oricărei agresiuni integritatea lor teritorială actuală şi independenţa politică prezentă".

Era de fapt un preambul al prevederilor articolului 5 din Tratatul NATO.

Atât România, cât şi Polonia au renăscut, în urmă cu un secol, libere şi întregite, după multiple încercări ale istoriei. Vecinătatea şi interesele comune ne-au obligat să cooperăm.

Dincolo de anumite sinuozităţi datorate contextului european, relaţiile noastre au avut, în ansamblu, o evoluţie pozitivă. Cursul ascendent al relaţiilor bilaterale a fost consolidat şi prin legături economice şi culturale de o mare profunzime. În ultimele decenii relaţiile dintre ţările şi popoarele noastre au cunoscut o apropiere tot mai mare.

După ce am cunoscut regimuri totalitare, care ne-au generat o suferinţă profundă, am înlăturat dictatura şi ne-am îndreptat, trecând prin perioade de tranziţie, către ceea ce suntem azi: state membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.

Relaţiile noastre, bazate pe încredere şi sprijin reciproc, sunt astăzi unite de valorile europene şi transatlantice.

Doamnelor şi domnilor,

Celebrăm împreună în acest an un secol de la Marea Unire a României şi redobândirea Independenţei Poloniei. Cred că, dincolo de istoria care ne apropie, trebuie să privim această relaţie în primul rând prin ceea ce putem face împreună în viitor. 
Pentru aceasta, este nevoie de continuarea angajamentului ferm al României şi Poloniei de a merge mai departe pe drumul liber ales acum aproape trei decenii, de a apăra şi promova acest sistem de valori căruia îi aparţinem şi de a consolida Parteneriatul Strategic valoros pe care îl avem.

Doresc să închei prin a mulţumi domnului Preşedinte Duda pentru că a acceptat invitaţia de a inaugura împreună această expoziţie. În acelaşi timp, doresc să îmi exprim gratitudinea faţă de conducerea Camerei de Comerţ a Poloniei pentru găzduire.

Nu în ultimul rând, vreau să adresez organizatorilor români şi polonezi aprecieri pentru că ne-au facilitat această fascinantă incursiune în istoria relaţiilor bilaterale prin intermediul acestei expoziţii remarcabile.

Vă mulţumesc!"

Departamentul Comunicare Publică