Publicat: 17 Mai, 2018 - 11:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 17 mai a.c., la Sofia (Republica Bulgaria), o declaraţie de presă, înaintea participării la Summitul "Uniunea Europeană - Balcanii de Vest".

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineaţa!
Jurnalist: Bună dimineaţa! Domnule Preşedinte, cum aţi fost primit aseară la reuniunea informală?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am fost foarte bine primit. Întotdeauna sunt foarte bine primit şi cred că trebuie să fie foarte clar: noi facem parte cu adevărat din Uniunea Europeană! Că reuşim să gafăm din când în când, este iarăşi adevărat, dar aici vorbim de o integrare pe care ne-o dorim a fi tot mai solidă şi cred că încolo ne îndreptăm.

Jurnalist: Aţi discutat, domnule Preşedinte, aseară despre mutarea Ambasadei, despre o altă declaraţie legată de acest subiect?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Această chestiune nu a fost discutată. Nu a fost pe ordinea de zi a întâlnirii informale şi nu au fost discuţii pe această temă, nici măcar în particular, pe lângă întâlnire.

Jurnalist: Revenind la Bucureşti, ambasadorul palestinian a fost retras sau se intenţionează retragerea lui. Cum vom rezolva această situaţie?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Se va rezolva de la sine, nu trebuie să exagerăm, nici unii, nici alţii.

Jurnalist: Există intenţia unei rezoluţii pe care Consiliul European să o adopte în privinţa mutării ambasadelor? Ar fi putea fi adoptată în viitorul apropiat, viitorul îndepărtat?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu s-a pus această problemă şi cred că noi avem o rezoluţie care este destul de clară. Nu a semnalat acum nimeni nevoia unei noi declaraţii pe această temă. Sigur, cu toţii am regretat că la graniţă cu Fâşia Gaza au fost atâtea victime, dar despre chestiunea mutării, cum am spus, nu s-a discutat aseară.

Jurnalist: Dar despre Iran şi retragerea Statelor Unite din acordul nuclear?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, despre acordul cu Iran s-a discutat, fiindcă trei ţări europene sunt semnatare ale acordului nuclear, şi se va merge pe linia păstrării acordului nuclear.

Jurnalist: Dar despre taxele vamale?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Şi această chestiune a fost discutată. Mai exact, Comisia ne-a prezentat abordarea, pe care am agreat-o. Vom merge pe linia renegocierii, deci se va relua discuţia -sau se va continua, mai exact, că nu a fost întreruptă niciodată - cu reprezentanţii Statelor Unite. Se va căuta o soluţie, dar toate acestea fără a fi sub presiune. Noi suntem parteneri, vrem să rămânem parteneri, deci vrem să negociem în aşa fel încât toate părţile să fie satisfăcute.

Jurnalist: Aţi discutat cu Premierul şi cu ministrul afacerilor externe pe teme de politică externă, domnule Preşedinte. Aţi tranşat situaţia, s-au rezolvat diferenţele de opinie dintre Guvern şi Preşedinţie?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Ştiţi bine că am avut o discuţie. Am discutat pe aceste teme şi concluziile au fost prezentate în comunicatele scrise.

Jurnalist: Cum rămâne cu mutarea ambasadei? Veţi colabora instituţional mai bine după această întâlnire?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeţi, în chestiune politicii externe, colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există, sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi doar pe o singură voce pe chestiuni importante pe politică externă, şi acest lucru a fost bine înţeles de toată lumea.

Jurnalist: Am văzut în comunicatul Guvernului că se continuă pe această idee, că putem să discutăm şi să analizăm o posibilă mutare a ambasadei.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Ştiţi ce, nu vreau să cădem în extrema cealaltă, să nu discutăm lucruri care ne privesc. Deci, sunt lucruri care ne privesc şi e bine să fie discutate. Fără a discuta nu vom ajunge la nicio concluzie, însă, şi aici e foarte important, aceste discuţii trebuie să se desfăşoare în România, între noi, cu specialişti şi nu în faţa publicului global. Abordarea pe care am criticat-o este că s-au dus în Israel şi, fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face, pur şi simplu nu se face, nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă. Nu! Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv, ele nu trebuie să aibă loc.

Jurnalist: Faptul că avem probleme cu absorbţia fondurilor europene, domnule Preşedinte, am putea să avem şi probleme în ceea ce priveşte negocierile României privind bugetul Uniunii Europene?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aţi văzut, bănuiesc, cu toţii, că în ultimele zile, au apărut câteva discuţii foarte serioase şi foarte îngrijorătoare despre fondurile europene. Şi în contextul în care ne pregătim pentru a negocia următorul exerciţiu financiar, este natural să începem cu o analiză a perioadei în care ne aflăm acum, şi aici lucrurile nu stau bine. Avem nerealizări majore la capitolul fonduri europene şi voi face, în zilele următoare, o declaraţie pe această temă, fiindcă altfel se pare că doar se scriu scrisori şi nu se rezolvă problema. Eu îmi doresc ca România să atragă fonduri europene, fiindcă acestea sunt necesare pentru dezvoltarea noastră.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, pentru că vorbeaţi de această colaborare cu Guvernul şi discuţii pe aceste subiecte fierbinţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea ieri că ar fi vrut să aveţi o discuţie şi cu cei din Guvern şi legată de participarea la Summitul informal de aseară. E nevoie? O veţi face de acum încolo?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: O să evaluez această chestiune.

Jurnalist: Domnul Dragnea spunea că ar fi trebuit să cereţi un mandat şi că niciodată când vă întoarceţi nu îi anunţaţi şi pe ei ce să pună în practică din ce discutaţi dumneavoastră, Guvernul şi Parlamentul, în speţă.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da. Voi evalua această chestiune, dar în privinţa informării, ar fi bine să mai citească un pic legea şi să se informeze de la sursa primară.

Jurnalist: Revin un pic la mutarea Ambasadei României din Israel, pentru că vorbeaţi de evaluări. Rămâne aşa? Se face o evaluare a posibilităţii de mutare a ambasadei? Sunteţi de acord cu acest aspect?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu sunt de acord să fie luate în considerare toate aspectele. Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu, dar nu am decis niciodată în chestiuni importante şi chiar mai puţin importante pentru România, fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină, fără să cunoască toate datele problemei, greşeşte profund, Nu am de gând să greşesc în această chestiune.

Jurnalist: E pace acum între palate, domnule Preşedinte?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu a fost nici război, ...

Jurnalist: Dar au fost tensiuni.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: ... nu a fost nici pace. Vedeţi, conform Articolului 80 din Constituţie, care defineşte rolul Preşedintelui, Preşedintele veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice. Or a veghea nu este o stare pasivă. Nu stau să asist până, ca să mă exprim, aşa popular, până dăm cu oiştea în gard. Nu, dacă văd că lucrurile merg prost, cred că este nu opţiunea, este obligaţia mea să atrag atenţia, să convoc la discuţii, să cer opinii informate şi aşa mai departe. Acesta este lucrul pe care îl fac. Ah, că celor de la PSD şi din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, e posibil, dar atunci nu au decât să lucreze mai bine, mai cu spor şi mai cu rezultate.

Jurnalist: Vă menţineţi opinia că Premierul Dăncilă ar trebui să demisioneze?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Evident că da!

Jurnalist: Au catalogat cei din PSD, şi Premierul Dăncilă, şi domnul Dragnea, acea afirmaţie a dumneavoastră în care spuneaţi că premierul ar trebui să facă ce i se spune ca pe o ameninţare. Ce ar fi trebuit să facă şi la ce v-aţi referit? Aţi ameninţat-o, aşa cum spun cei din PSD?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu îmi permit să ameninţ pe nimeni, cum ar fi o atitudine primitivă. Nu, eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioţi este problema sa.

Jurnalist: Aţi reuşit să obţineţi de la premier o promisiune că de acum încolo Guvernul vă va anunţa în ceea ce priveşte deciziile importante de politică externă, în urma întâlnirii de la Cotroceni?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că v-am răspuns la această întrebare. Toată lumea a înţeles că nu numai în politică externă, în general, în chestiunile care privesc România, lucrurile trebuie discutate.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, Donald Tusk spunea în întâlnirea... înaintea întâlnirii de aseară că, citez, "cu un prieten ca Statele Unite ale Americii, cine mai are nevoie de duşmani?". În condiţiile în care vedem că relaţia între UE şi SUA devine destul de agitată, să-i spunem, cum o să-şi găsească România o poziţie clară faţă de ambele puteri cu care avem parteneriate?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Daţi-mi voie să repet ceva ce am spus de mai multe ori şi cred că este important să nu uităm: politica externă a României se bazează pe trei piloni. Aceştia sunt Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi apartenenţa la Uniunea Europeană.

În acest context, am subliniat de foarte multe ori că relaţia bună transatlantică este vitală şi credeţi-mă că am fost mulţumit, ca să nu zic bucuros, aseară, când am constatat că majoritatea liderilor europeni aşa văd lucrurile. Deci noi nu intrăm într-o logică de adversitate cu Statele Unite ale Americii Sunt un partener extrem de important pentru noi. Dar, vedeţi, aşa cum într-o familie mai apar neînţelegeri, aşa şi între parteneri se întâmplă să apară sincope. Asta nu înseamnă că renunţăm la relaţia de parteneriat cu SUA sau că renunţă cineva la Uniunea Europeană. Nu! O astfel de abordare ar fi fundamental greşită. Şi, în acest context, daţi-mi voie să spun că îmi displace profund că sunt anumite persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem, cică, între Statele Unite şi Europa. Nimic mai fals!

Până şi ideea aceasta este profund toxică şi contraproductivă. Noi, românii, am ales. Şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană. Nu ne-a obligat nimeni la aceste lucruri. A fost strict voinţa noastră şi aşa vom merge mai departe şi ori de câte ori va fi nevoie, voi sublinia importanţa ambelor relaţii pentru România şi importanţa relaţiei transatlantice. Acest lucru va fi discutat şi răsdiscutat, şi vom reuşi împreună să lămurim problemele pe care le avem, de exemplu pentru tarife la export şi alte lucruri.

Jurnalist: Mulţumim!
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu vă mulţumesc. O zi bună!

Departamentul Comunicare Publică

Tag-uri Nume: