Publicat: 31 Octombrie, 2018 - 11:45
Share

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 31 octombrie a.c., un mesaj în cadrul deschiderii celei de-a XXIII-a ediţii a Târgului Internaţional INDAGRA. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"Domnule Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României,
Domnule ministru,
Stimaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic,
Stimaţi fermieri şi agricultori,
Doamnelor şi domnilor,

Mă bucur să salut deschiderea Târgului Internaţional INDAGRA 2018, unul dintre cele mai importante evenimente expoziţionale din România.

Felicit Romexpo, liderul industriei româneşti de târguri şi expoziţii, pentru modul în care, şi în acest an, a reuşit să îmbine tradiţia cu experienţa şi calitatea la standarde internaţionale, în beneficiul expozanţilor, al consumatorilor şi al agriculturii româneşti.
Forţa unor evenimente precum INDAGRA demonstrează că este pe deplin justificată încrederea în capacităţile întreprinzătorilor de a valorifica potenţialul imens de care beneficiază România în agricultură.

Sunt convins că, prin asemenea târguri şi expoziţii, România devine un hub regional important pentru sectorul agricol şi pentru piaţa de profil.

În ultima perioadă, sunt dezbătute intens, la nivel european, provocările viitorului în agricultură. Sunt vizate noi abordări - distribuirea mai echitabilă a plăţilor directe, ambiţii mai mari legate de mediu şi schimbările climatice, dar şi preocupări esenţiale pentru cercetare şi inovare în agricultură.

Să nu uităm că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune. Vă invit, pe toţi cei care cunoaşteţi realităţile din agricultură, să vă implicaţi activ în acest proces.

Cu toţii ne dorim o creştere a performanţelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii şi întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creşterea competitivităţii şi adaptarea la exigenţele pieţei. Tocmai de aceea, ei aşteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situaţiilor de urgenţă care ţin de competenţa autorităţilor naţionale.

În acest sens, era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv şi necontrolat. În ciuda precedentelor şi a avertismentelor, situaţia ne-a găsit nepregătiţi, încă o dată, în faţa celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani.

Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecţie învăţată, care va conduce la acţiuni şi decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiţii.

Am insistat în mai multe rânduri asupra importanţei competitivităţii externe a sectorului nostru agro-alimentar. În ultimii ani, deficitul comercial s-a adâncit tot mai mult, cea mai semnificativă influenţă provenind, ca şi anul trecut, din comerţul cu carne şi produse din carne şi cel cu legume şi fructe. În plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depăşit exporturile pentru toate categoriile.

Aşa cum am mai spus, nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esenţial să şi creăm, să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi de piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, bazată pe importuri mari de produse agroalimentare.

Avem nevoie, în acest sens, să promovăm în continuare, în mod inteligent, produsele tradiţionale atestate, care să devină o carte de vizită autentică pentru potenţialul agriculturii noastre.

Consider că politicile de sprijin pentru agricultură şi pentru dezvoltarea satului românesc trebuie să se bazeze, tot mai mult, pe aportul tinerilor. Atragerea tinerilor către agricultură, dar către o agricultură modernă, ghidată de inovaţie şi tehnologie, ar putea fi motorul de creştere al acestui domeniu esenţial.

Astfel, încurajez dezbaterile unde fermierii, agricultorii, specialiştii caută să identifice soluţii concrete la provocările şi oportunităţile existente. Încurajez formularea de politici alternative care să fie propuse autorităţilor. O schimbare cu adevărat sănătoasă vine din interiorul agriculturii, de la oamenii dedicaţi acesteia, nu neapărat din afara ei. Agricultorii sunt oameni de nădejde, oameni hotărâţi şi harnici, care pun suflet în munca lor.

Vă felicit pentru consecvenţa şi determinarea eforturilor dumneavoastră!

Vă urez succes şi declar deschis Târgul Internaţional INDAGRA - 2018!"

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: