Publicat: 25 Februarie, 2020 - 12:29

Update: Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută în cadrul evenimentului de prezentare a raportului privind activitatea desfăşurată de Ministerul Apărării Naţionale în anul 2019 şi a principalelor obiective pentru anul 2020

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 25 februarie a.c., la sediul Ministerului Apărării Naţionale, o alocuţiune în cadrul evenimentului de prezentare a raportului privind activitatea desfăşurată de Ministerul Apărării Naţionale în anul 2019 şi a principalelor obiective pentru anul 2020.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Domnule Prim-ministru,

Domnule ministru al apărării naţionale,

Domnilor senatori şi deputaţi,

Domnilor miniştri,

Domnilor directori,

Doamnelor şi domnilor generali, amirali, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri,

Stimaţi invitaţi,

Armata reprezintă mai mult decât o instituţie fundamentală pentru funcţionarea statului român. Dumneavoastră, femeile şi bărbaţii în uniformă militară, sunteţi un corp de elită, care a câştigat respectul şi încrederea românilor datorită devotamentului şi patriotismului cu care vă puneţi în slujba ţării noastre.

Vă felicit pentru nivelul înalt de profesionalism şi pentru competenţa cu care v-aţi îndeplinit misiunile şi în anul 2019! Bilanţul activităţii Ministerului Apărării Naţionale pe anul trecut vorbeşte de la sine despre abnegaţia cu care vă faceţi datoria atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest sau Mali.

Armata României are o contribuţie majoră la îndeplinirea responsabilităţilor asumate de ţara noastră în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi la punerea în aplicare a Politicii de Securitate şi Apărare Comune a Uniunii Europene.

Din această perspectivă, în anul 2019, mai ales în ultima parte, Ministerul Apărării Naţionale a continuat să acţioneze pentru creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi pentru promovarea profilului României ca pilon de stabilitate şi securitate pe flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă.

Rezultatele eforturilor noastre consecvente pentru atingerea acestor obiective sunt deja vizibile.

Activitatea structurilor NATO de pe teritoriul naţional, şi mă refer la Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor, la Comandamentul Multinaţional de Divizie şi la Brigada Multinaţională de la Craiova, confirmă nivelul de competenţă al militarilor noştri şi încrederea de care se bucură România în faţa aliaţilor săi.

Militarii români aduc o contribuţie majoră şi în cadrul operaţiilor şi misiunilor sub egida NATO şi UE, în special în misiunea RESOLUTE SUPPORT din Afganistan, precum şi în operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din teatrul de operaţii din Balcani şi în misiunea NATO din Irak.

De asemenea, foarte importantă este şi continuarea participării româneşti în cadrul grupului de luptă din Polonia, care materializează prezenţa înaintată consolidată.

Pentru sacrificiile făcute în ducerea la îndeplinire a tuturor acestor misiuni, militarii români merită toată recunoştinţa noastră.

Doamnelor şi domnilor,

Am reuşit, în baza acordului politic semnat cu partidele parlamentare, pe care l-am iniţiat în ianuarie 2015, ca începând cu anul 2017 să asigurăm pentru finanţarea Apărării 2% din PIB pentru o perioadă de zece ani.

Acest lucru este foarte important, întrucât România nu este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate, şi rămâne ferm angajată în respectarea deciziilor luate în cadrul NATO.

Creşterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenţii sporite modului în care sunt cheltuiţi aceşti bani, modului în care se lansează programele strategice de înzestrare pentru armată, în concordanţă cu priorităţile reale ale Apărării, şi modului în care Ministerul Apărării derulează contractele, cu ritmicitate şi urmărind încadrarea în termenele stabilite.
Această finanţare trebuie să asigure şi o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exerciţiilor planificate la realităţile conflictelor contemporane şi o implicare corespunzătoare a aliaţilor şi a partenerilor noştri în aceste exerciţii, desfăşurate într-un mediu întrunit, complex şi dinamic.

În plus, din aceste sume alocate domeniului Apărării, este necesar să fie asigurată şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă ale militarilor, pentru că ei reprezintă resursa cea mai de preţ a Armatei României, precum şi a noastră, a tuturor celor care purtăm responsabilitatea apărării ţării.

Doamnelor şi domnilor,

Politica noastră externă şi de securitate se va afla, ca şi până acum, sub semnul continuităţii şi predictibilităţii. Se vor modifica, însă, în mod necesar, unele nuanţe şi detalii menite să confere mai multă coerenţă şi consistenţă abordării noastre.

Apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, împreună cu parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii vor rămâne triada conceptuală strategică a politicii externe şi de Securitate a României.

România este o susţinătoare ferventă şi constantă a ideii unei Europe mai puternice şi ne vom implica activ în consolidarea proiectului european, pe baza unui parteneriat constructiv cu toate statele membre şi cu instituţiile europene.

Într-o perioadă caracterizată de riscuri, provocări şi ameninţări, dinamice sau latente, nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice, unite şi eficiente este mai mare decât oricând.
NATO reprezintă o alianţă militară de succes şi vom continua să acţionăm coerent şi convergent, împreună cu celelalte state membre, pentru ca ea să devină şi mai puternică.

Doamnelor şi domnilor,

În acest an, Ministerul Apărării Naţionale va trebui să îşi focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic în cadrul NATO şi UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacităţii operaţionale a Armatei, precum şi iniţierea şi derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilităţi necesare structurii de forţe.

Toate acestea, în condiţiile continuării participării cu efective militare la operaţiile din teatrele din afara teritoriului naţional al României.

Vă doresc mult succes în îndeplinirea tuturor angajamentelor şi vă asigur de sprijinul meu în calitate de Preşedinte al României!

Vă felicit şi vă mulţumesc!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în 2020 Ministerul Apărării Naţionale va trebui să se concentreze pe consolidarea profilului strategic al României în cadrul NATO şi UE.

"În acest an, Ministerul Apărării Naţionale va trebui să îşi focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic în cadrul NATO şi UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacităţii operaţionale a Armatei, precum şi iniţierea şi derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilităţi necesare structurii de forţe. Toate acestea, în condiţiile continuării participării cu efective militare la operaţiile din teatrele din afara teritoriului naţional al României (...) Creşterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenţii sporite modului în care sunt cheltuiţi aceşti bani, modului în care se lansează programele strategice de înzestrare pentru armată, în concordanţă cu priorităţile reale ale Apărării şi modului în care Ministerul Apărării derulează contractele cu ritmicitate şi urmărind încadrarea în termenele stabilite. Această finanţare trebuie să asigure şi o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exerciţiilor planificate la realităţile conflictelor contemporane şi o implicare corespunzătoare a aliaţilor şi a partenerilor noştri în aceste exerciţii, desfăşurate într-un mediu întrunit, complex şi dinamic. În plus, din aceste sume alocate domeniului Apărării, este necesar să fie asigurată şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă ale militarilor, pentru că ei reprezintă resursa cea mai de preţ a Armatei României, precum şi a noastră, a tuturor celor care purtăm responsabilitatea apărării ţării", a declarat Iohannis, la prezentarea bilanţului MApN pe anul 2019.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: