Publicat: 29 Septembrie, 2016 - 12:58

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 29 septembrie a.c., la București, o alocuțiune cu ocazia Reuniunii Biroului Grupului Partidului Popular European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

'Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor membri ai Parlamentului European,

Stimați invitați

Doamnelor și domnilor,

Găzduim la București această reuniune a Biroului Grupului Partidului Popular European într-un moment de răscruce pentru destinul Europei.

Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu provocările pe care le cunoaștem cu toții: migrație, terorism și Brexit. Pentru toate acestea trebuie să găsim răspunsurile cele mai potrivite.

Concluzia pe care am desprins-o cu toții la recentul Summit informal de la Bratislava este aceea că vrem să rămânem împreună. Este cea mai importantă concluzie. Credem în proiectul european, care asigură pacea, democrația și securitatea popoarelor și țărilor noastre.

Dar, dincolo de aceste provocări, există una poate nu la fel de vizibilă, dar cu certitudine la fel de importantă: tentația populismului și a extremismului, a discursului radical și intolerant.

Cea mai mare familie politică europeană, pe care o reprezentați și din care provin și eu, trebuie să asume în primul rând misiunea păstrării și promovării valorilor europene.

Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune a valorilor. Și acesta este un lucru pe care și noi îl pierdem câteodată din vedere și, din graba de a rezolva probleme, credem câteodată că este o Uniune a problemelor tehnice. Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să credem că ele sunt de la sine înțelese, că nu mai sunt necesare dezbateri de principiu și ideologice.

Noi toți cei care credem în libertate și demnitate umană, în democrație, domnia legii în stat de drept, care punem preț pe respectarea tradițiilor, dar și pe solidaritate și toleranță, nu putem permite o criză a valorilor, nu putem risca nicio clipă ca ele să fie puse sub semnul întrebării.

Cred că este o provocare și, în același timp, un obiectiv pentru noile generații de lideri politici, în mod deosebit pentru principalele familii europene, să mențină și să cultive atașamentul cetățenilor față de proiectul european.

Doamnelor și domnilor,

Pentru România opțiunea este una clară: vrem să fim parte a nucleului de integrare al Uniunii Europene și să rămânem puternic implicați în procesul de reflecție privind viitorul acesteia. România împărtășește o viziune pro-europeană, articulată în jurul principiilor fundamentale ale proiectului european.

O Uniune puternică și o integrare mai profundă a României în Uniunea Europeană rămân obiective strategice naționale, intrinsec legate de proiectul nostru de dezvoltare pe termen lung. În opinia noastră, interesele naționale pot fi atinse cel mai bine într-un cadru european, incluziv și funcțional.

De aceea, este vitală menținerea realizărilor cheie ale Uniunii — cele patru libertăți care asigură fundamentul Pieței Interne, politicile de coeziune, zona euro și, sigur, Spațiul Schengen.

Abordarea unei Europe a 'elitelor', cum se discută destul de frecvent în ziua de astăzi, trebuie depășită în beneficiul unei mai mari apropieri a deciziei de cetățean.

Dar, așa acum spuneam, în egală măsură trebuie conștientizată responsabilitatea elitelor față de respectarea valorilor și principiilor fundamentale europene. Altfel riscăm să gestionăm, la nivel european, o succesiune de crize identitare, derivând din calendarele naționale electorale.

În acest sens, este important un angajament ferm și constructiv din partea PPE, prin acțiune conjugată cu toate forțele mainstream-ului politic european.

Doamnelor și domnilor,

Cu cât ne vom concentra mai mult și mai consecvent pe proiecte și demersuri care ne unesc, care ne fac mai solidari și care încurajează coeziunea, cu atât vom fi mai puternici. Vom putea astfel preîntâmpina tendințele de divizare și de fragmentare care din păcate, se pot observa astăzi la nivelul Uniunii Europene.

În acest proces, România și alte state membre au nevoie de păstrarea instrumentelor europene care sprijină atingerea unei convergențe reale și reducerea decalajelor în interiorul Uniunii.

Trebuie să ținem cont de aceste lucruri atunci când vorbim de viitorul cadru financiar multianual sau de politica de coeziune.

Dar, până la urmă, politica de coeziune aduce valoare adăugată pentru toate statele membre și pentru construcția comună în ansamblu, făcând Uniunea mai coerentă, mai competitivă și mai performantă pentru toți cetățenii ei.

Doamnelor și domnilor,

În încheiere aș dori să mă refer pe scurt la referendumul britanic. Este un interes reciproc ca Uniunea Europeană și Marea Britanie să mențină o relație cât mai apropiată după Brexit.

Este important ca procesul de negociere să fie gestionat prin dialog incluziv, de o manieră transparentă, ordonată și predictibilă.

Negocierea trebuie să se desfășoare în concordanță cu prevederile Tratatelor și cadrul decis la reuniunea Consiliului European din 29 iunie anul acesta.

Mă refer aici la principiul 'nici o negociere fără notificare', dar și la asumarea deplină a faptului că accesul la Piața Internă a Uniunii presupune acceptarea celor patru libertăți.

Închei cu încrederea că Uniunea Europeană va ieși mai puternică din această perioadă și vă urez mult succes la dezbateri!

Mulțumesc!'

Departamentul Comunicare Publică