Publicat: 10 Martie, 2017 - 15:34
Share

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la finalul summitului Consiliului European de la Bruxelles, că ”Europa în mai multe viteze este o realitate”, precizând însă ”nu trebuie să ne facem un obiectiv din asta”.

”Nu trebuie să ne temem de proiecte la care se lucrează în viteze diferite”, a spus Iohannis, dând exemplu proiectul procurorului european, pentru care România a semnat, chiar dacă alte state din UE nu au făcut acest lucru.

”Fenomenul migraţiei încă există, dar avem niveluri care nici nu se mai compară cu ce am avut în 2015”

Preşedintele Iohannis a declarat că, în cadrul consiliului, s-au purtat discuții pe tema migraţiei, unde consensul este că, deşi fenomenul persistă, nivelurile sunt sub cele din 2015, dar UE trebuie să continue să sprijine ţările de origine, cu accent pe Africa.

"S-a discutat un pic şi despre migraţie, unde putem să constatăm că avem niveluri care nici nu se mai compară cu ce am avut în 2015, însă fenomenul există. Trebuie mult mai bine controlat şi toţi cei prezenţi am fost de acord că un lucru esenţial este sprijinul şi ajutorul care trebuie acordat ţărilor de origine", a spus preşedintele, citat de news.ro.

El a precizat că liderii Uniunii au discutat despre migraţia din Africa, un continent care devine "încet, dar sigur", o sursă majoră de migraţie.

O altă temă foarte importantă a fost cea privind situaţia din Balcanii de Vest, unde există îngrijorări cu privire la reapariţia tensiunilor interetnice.

"Faptul că acolo au reapărut foarte multe probleme ne îngrijorează şi cu toţii am discutat felul în care putem să ne implicăm pentru a contribui la rezolvarea problemelor din zonă - şi sunt destul de multe probleme. Calea diplomatică este, evident, cea mai la îndemână, dar şi calea ajutoarelor de dezvoltare trebuie mai bine explorată", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară, premergător întâlnirii celor 27 de lideri UE din Italia, pentru aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.