Publicat: 27 Octombrie, 2017 - 13:46

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 27 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european responsabil pentru moneda euro și dialog social, domnul Valdis Dombrovskis.

În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte legate în special de viitorul Uniunii Economice și Monetare, precum și de procesul de aderare a României la zona Euro.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea României pentru continuarea consolidării Uniunii Economice și Monetare.

Președintele României a arătat că, pentru țara noastră, viitorul zonei Euro prezintă o importanță deosebită, având în vedere obiectivul strategic al României de a adopta moneda euro cât mai repede posibil. Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că pregătirea pentru aderarea la zona Euro este o importantă ancoră de stabilitate și predictibilitate în sfera politicilor publice.

De asemenea, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare inclusivă în procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare, cu respectarea, în cadrul acestui proces, și a intereselor statelor membre non-euro.

Președintele Klaus Iohannis a salutat intenția Comisiei Europene de a lansa un instrument de convergență menit să acorde asistență tehnică de preaderare statelor membre care doresc să adopte moneda euro.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene a informat despre intenția Comisiei de a prezenta, în luna decembrie a acestui an, un pachet de propuneri cu privire la consolidarea Uniunii Economice și Monetare. Acesta va include și propunerea privind crearea unui instrument financiar de asistență pentru statele membre care doresc să adere la euro.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidențiată necesitatea asigurării de către autoritățile române a unui parcurs economic sustenabil, care să favorizeze pregătirea aderării la zona Euro.