Publicat: 4 Mai, 2017 - 18:27
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 4 mai a.c., un mesaj cu ocazia Conferinței '25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa'.

Mesajul a fost prezentat de către domnul Leonard Orban, Consilier Prezidențial, Departamentul Afaceri Europene.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

'Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să acord Înaltul Patronaj al Președintelui României conferinței organizate de Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, dedicate aniversării celor 25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.

Semnarea, la 21 aprilie 1992, la București, a Tratatului politic dintre România și Germania a reprezentat un moment fundamental în reconfigurarea relațiilor dintre cele două țări. Europa făcea pași decisivi pentru depășirea divizării artificiale între Est și Vest, care marcase zeci de ani continentul. Așa cum scrie în preambulul Tratatului, cele două state se angajau să acționeze pentru a așeza relațiile lor 'pe o bază nouă, largă, orientată spre viitor, în spiritul cooperării prietenești și parteneriatului, încurajate de schimbările istorice din Europa să întreprindă noi pași hotărâți pentru depășirea definitivă a divizării Europei și pentru crearea unei ordini juste și durabile de pace în Europa'.

De la acel moment, relațiile româno-germane au crescut permanent, dobândind astăzi caracter privilegiat, de natură strategică. Într-adevăr, în ultimii ani relațiile politice dintre cele două țări s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente și substanțiale la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, dar și regional și local. Acestea din urmă sunt de altfel un obiectiv specific al Tratatului, pe care l-am sprijinit atât în calitate de primar al Sibiului, cât și din poziția actuală, dialogul cu landurile germane fiind o prioritate în mandatul meu prezidențial.

În plan economic, Germania este cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. În planul formării profesionale colaborăm prin preluarea modelului dual german de succes. Totodată, numeroșii cetățeni români stabiliți în Germania contribuie la dezvoltarea relațiilor strânse dintre țările noastre, inclusiv în plan economic, fiind una dintre cele mai bine integrate comunități pe piața germană a forței de muncă.

Tratatul reprezintă și un reper important al istoriei post-comuniste a României. Într-un moment în care România își căuta încă drumul, Tratatul vorbea clar, și în repetate rânduri, despre valorile europene, despre democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, inclusiv cele aparținând minorităților naționale.

Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre, reprezentând și un liant deosebit al relației bilaterale. Într-adevăr, așa cum menționa Tratatul, cele două state se arătau 'conștiente că minoritatea germană din România a adus și aduce în continuare o contribuție valoroasă și inconfundabilă la viața societății românești și constituie astfel o punte firească de legătură între cele două popoare'.

Recent, am salutat desfășurarea celei de a XX-a sesiuni a Comisiei guvernamentale bilaterale pentru problematica etnicilor germani din România. Este unul dintre efectele importante ale Tratatului, care și-a demonstrat și amplificat utilitatea în timp. Putem astăzi afirma că modelul conviețuirii româno-germane reprezintă un exemplu al modului în care aspectele esențiale ale politicilor în materie de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale se transpun în realitate.

Cred că este util în astfel de momente aniversare să reflectăm, fie și numai pentru o clipă, la progresele înregistrate de România în acești 25 de ani. În 1992, Tratatul vorbea despre 'sprijinul RFG pentru continuarea apropierii economice și politice a României de Comunitatea Europeană, în special prin încheierea unui acord de asociere'. În 2017, sărbătorim 10 ani de la aderarea României la UE și ne pregătim de exercitarea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Acest progres uriaș a implicat un efort substanțial la nivelul societății românești, dar care nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noștri externi. Germania a avut o contribuție importantă la acest proces și sunt încrezător că și pe viitor parteneriatul cu Germania va permite maximizarea atuurilor României în interiorul Uniunii Europene.

Tratatul rămâne însă foarte actual prin obiectivele sale. Are în centrul său edificarea unei noi Europe, libere și unite prin drepturile omului, democrație și statul de drept. Este de altfel ceea ce își propun și astăzi România și Germania în plan european. Uniunea Europeană trebuie să reprezinte viitorul nostru comun, un spațiu al securității și prosperității, care se bazează pe valori comune de pace, libertate și democrație, precum și pe respectul pentru cetățeanul european și interesele lui. În același timp, la scara continentului, trebuie să veghem ca liniile de diviziune să rămână doar în paginile cărților de istorie. România este gata să lucreze împreună cu Germania la reclădirea ambițioasă a proiectului european.

Urez succes lucrărilor conferinței aniversare!'