Publicat: 5 Ianuarie, 2017 - 16:07
Ciorbea: "nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale

”Preşedintele României este indignat de acţiunea din această dimineaţă a Avocatului Poporului, o acţiune cu un unic beneficiar", a declarat, joi, Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a președintelui.

Preşedintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului vrea să fie util noii majorităţi. În ultimii 16 ani nimeni nu a considerat că e o problemă această lege.

Președintele a subliniat că e important să avem legi clare. El trege un semnal de alarmă pentru că românii trebuie să înțeleagă cât de periculos e ca un condamnat penal să ne conducă.”, a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a președintelui.

Ea a subliniat că strădaniile unei persoane condamnate care vrea să devină premier nu intră în atribuţiile Avocatului Poporului.

 

Avocatul Poporului: Nimeni nu obligă instituţia să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale

"Avocatul Poporului precizează că instituţia pe care o conduce nu a examinat Legea nr. 90/2001 timp de 16 ani deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat în dezbatere publică, iar instituţia Avocatul Poporului nu dispune de resursele umane şi nici de baza logistică necesare pentru a examina constituţionalitatea sau lacunele întregii legislaţii a ţării", se arată în comunicatul instituţiei.

Instituţia susţine că "nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale. Din prevederile art. 14 alin. (1) din aceeaşi lege, reiese că Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice".

Avocatul Poporului susţine că a fost determinată de petiţiile primite şi dezbaterilor publice să sesizeze CCR în legătură cu legea 90/2001, care împiedică persoanele condamnate să facă parte din Guvern, precizând că amânarea sesizării curţii după învestirea Guvernului "este cea mai clară dovadă că sesizarea Curţii Constituţionale nu a fost făcută pentru a favoriza unul sau altul dintre actorii politici."

 

 

"Prin demersul de sesizare a Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului precizează că nu a avut şi nu are alte interese decât acelea de a contribui la asigurarea unei legislaţii unitare, clare, coerente şi constituţionale, în acord cu tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte şi cu interesele poporului român", mai transmite instituţia.

Precizările au venit după ce purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis a declarat că şeful statului este indignat de demersul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a ataca la CCR Legea 90/2001.

"În 16 ani nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viaţa politică din România. În 16 ani Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcţie nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, drept urmare această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că până la urmă este interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre", a arătat Dobrovolschi.