Publicat: 23 Februarie, 2017 - 09:55

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul, unde a fost întâmpinat de Laura Codruța Kovesi. În momentul sosirii, mai multe persoane l-au huiduit pe președinte și i-au cerut demisia. 

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Încep prin a vă felicita pentru bilanțul prezentat. Au trecut aproape 15 ani de când a fost înființat PNA, precursorul DNA, iar România a demonstrat că și-a îmbunătățit capacitatea de a lupta contra corupției, iar succesul acesteia a ajuns să fie apreciat și la nivel european. Mentalitățile s-au schimbat. Am avut dovada acestui fapt recent, atunci când am văzut că cetățenii anului 2016 nu mai tolerează minciuna, corupția.

România a devenit și o sursă de inspirație pentru cetățenii altor state de a manifesta și de a-și exprima în mod public faptul că nu mai accepta corupția.

Încercările Executivului de a modifica legislația penală au fost amendate serios în raportul MCV. Ireversibilitatea luptei anti-corupție nu este una garantată. OUG 13 din 2017 a fost abrogată, iar sabia lui Damocles pare să fi fost pentru moment îndepărtată. Avem o legislație adesea neclară, în mod indubitabil ea trebuie amendată, dar modificările au nevoie de dezbatere publică, de transparență și responsabilitate.

Închei prin a vă reasigura un partener și un sprijin necondiționat în consolidarea statului de drept, pentru că este convingerea mea că dezvoltarea României depinde de asta.

 
Laura Codruța Kovesi:

"Noi suntem procurori și am depus un jurământ, acela de a respecta legea. Indiferent dacă suntem sau nu lăudați. Dar legea ni se aplică și nouă. Un procuror nu falsifică probe, nu ascunde dosare, nu face jocuri politice. Presiunile din spațiul public depășesc limitele acceptate. Cetățenii trebuie să știe că actele unui procuror sunt judecate de mai mulți judecători. Ei decid în dosarele DNA. Atunci când procurorii au încălcat legea, au ajuns în fața legii sau au plecat din DNA."

    
Președintele Klaus Iohannis participă, joi, la ședința de bilanț privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2016, anunță Administrația Prezidențială.

Șeful statului a participat săptămâna trecută la prezentarea bilanțului DIICOT pe anul trecut.

Președintele țării a participat săptămâna trecută la prezentarea bilanțului DIICOT pe anul trecut.

Marele absent de anul acesta va fi premierul Sorin Grindeanu, cel care va conduce ședința de Guvern, care se desfășoară concomitent cu ceremonia de bilanț DNA.

De notat că la eveniment participă ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall.